Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Thessalië

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Location map of Thessaly (Greece).svg

Thessalië (Grieks:Θεσσαλια/Thessalia) is een periferie (regio) van Griekenland. Thessalië ligt in het midden van het land en heeft rond de 730.700 inwoners. De hoofdstad is Larissa. Aangrenzende regio's zijn West-Macedonië, Centraal-Macedonië, Epirus en Centraal-Griekenland. Thessalië is eigenlijk één grote vlakte, omringd door bergen. Er zijn grote verschillen tussen zomer en winter.

Thessalië speelde een maar kleine rol in de Griekse oudheid. Het was heel geïsoleerd en er woonden niet zoveel mensen. Tijdens de Perzische Oorlogen lieten de andere Griekse steden Thessalië in de steek, waardoor het partij koos voor Perzië. Tijdens de Pelopenesisch Oorlog wisselde het steeds van partij. Dan weer was het voor Sparta, dan weer voor Athene. Hierna bezetten de Macedoniërs het, maar onder de Romeinen werd het weer een aparte provincie.

Kloosters in Thessalië.

Later werd Thessalië bestuurd door de Byzantijnen, Serven, moslims, Bulgaren en kruisvaarders, die hier het Koninkrijk Thessaloniki stichtten. Uiteindelijk bezetten in 1349 de Ottomanen het gebied helemaal. In 1877 werd het grootste gedeelte aan het Koninkrijk Griekenland afgestaan. In 1897 moesten de Grieken weer een stukje teruggeven, maar in 1913 werd Thessalië dan toch helemaal Grieks.

Thessalië is heel belangrijk voor de Griekse landbouw. Het is een van de vruchtbaarste streken van het land, en er wordt veel verbouwd. Onder andere graan, rijst, olijven, tabak en vruchten groeien hier goed. Er worden ook veel runderen gehouden en paarden gefokt.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thessalië&oldid=523306"