Perzische Oorlogen

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Het Perzische Rijk op zijn hoogtepunt, tijdens de regering van Darius I.

De Perzische Oorlogen waren een paar oorlogen tussen het Oude Griekenland en het Perzische Rijk (nu Iran). De oorlogen begonnen in 499 voor Christus en gingen door tot 449 voor Christus. De overwinning was voor de Grieken, wat zeer opmerkelijk is. Het Perzische Rijk was het machtigste land ter wereld en de Grieken waren maar een verzameling stadstaatjes (poleis). De oorlog is beschreven door misschien wel de eerste geschiedschrijver van de geschiedenis, Herodotus.

Achtergrond

De ellende begon toen Perzië onder leiding van Cyrus de Grote in 547 voor Christus de Griekse kolonies in Ionië (nu de westkust van Turkije) veroverde. In 499 voor Christus begonnen de Ionische Grieken een revolutie, maar hun weerstand bezweek in 493 voor Christus. De Ioniërs verbrandden de regionale hoofdstad Sardis en de Perzische keizer, Darius de Grote, zwoer wraak te nemen.

Eerste invasie

Opstelling bijde slag bij Marathon

De eerste Perzische invasie van Griekenland vond plaats in 492 voor Christus. Darius de Grote had als doel om heel Griekenland te onderwerpen. De invasie werd beëindigd door een Griekse overwinning bij de slag bij Marathon. De Perzen keerden terug naar Azië.

Tweede invasie

Tien jaar later werd de tweede invasie van Griekenland met het grootste leger ooit samengebracht geleid door Darius' zoon, Xerxes I. De Perzen versloegen de Grieken in 480 voor Christus met de slag bij Thermopylae. De Perzen overrompelden de Grieken, maar werden bij de zeeslag bij Salamas in datzelfde jaar verslagen. Uiteindelijk werden de Perzen beslissend verslagen bij de slag bij Plataea. De tweede Perzische invasie was geëindigd.

Delische Liga

In 478 voor Christus werkten de Grieken onder leiding van Athene samen als de Delische Liga. De Delische Liga ging verder met de oorlog en vocht tegen de Perzen gedurende de volgende dertig jaar. Maar bij de slag van de Eurymedon in 466 voor Christus versloeg de Liga de Perzen definitief en werden de Ionische steden bevrijd. In de volgende jaren verminderden de vijandelijkheden. Onopgemerkt eindigden de Perzische Oorlogen in 449 voor Christus.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Perzische_Oorlogen&oldid=455424"