Herodotus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buste van Herodotus

Herodotus was een Griekse schrijver en geschiedkundige. Hij werd geboren in 485 v.Chr. in de plaats Halicarnassus (nu Bodrum in Turkije). Hij stierf ongeveer zestig jaar later. Wanneer en waar weten we niet zeker. Herodotus staat bekend als de 'vader van de Geschiedenis'. Hij was de eerste persoon die probeerde om nauwkeurig de geschiedenis van de wereld op te schrijven. Zijn beroemdste werk is 'De Historiën'.

Leven

Herodotus leefde ongeveer 2500 jaar geleden, in de Tijd van Grieken en Romeinen. In deze tijd wist men nog niet veel van de wereld. Reizen was zwaar, omdat er geen vervoer was anders dan lopen, varen, of te paard gaan, en bovendien waren er overal vijandige volken. Daarom is het zo bijzonder wat Herodotus heeft gedaan. De eerste helft van zijn leven heeft hij besteed aan reizen. Hij kwam waarschijnlijk uit een rijke familie, omdat hij dit allemaal kon betalen. Hij reisde naar andere delen van Griekenland, naar Turkije, Egypte, Noord-Afrika, het Midden-Oosten, en zelfs de Krim (in Oekraïne). Nadat hij veertig jaar had gereisd vestigde hij zich in Athene. Daar gaf hij lezingen over zijn reizen, en groeide hij uit tot een belangrijk man aan het hof van de bestuurder van de stad, Perikles. Enkele jaren later vertrok hij naar Zuid-Italië. Daar schreef hij zij boek De Historiën, en stierf hij.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Herodotus&oldid=512449"