Ioannina

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ioannina

Ioannina (in het Grieks: Ιωάννινα) is de hoofdstad van regio Epirus in Griekenland met 111.740 inwoners in 2011 op 403 km². Filippos Filios is de burgemeester van Ioannina. Ioannina heeft zes deelgemeentes. Er is een belangrijke universiteit en de stad ligt aan het meer van Ioannina. In dat meer ligt een vrij klein eiland, waar nog veel oorspronkelijke Byzantijnse kloosters staan.

Ten noorden van de stad is een groot grottenstelsel te vinden, en wel het grootste van Griekenland. Dit grottenstelsel is bij toeval ontdekt toen een Griekse herder een schuilplaats zocht om zich te verbergen voor de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Ook is er een vliegveld.

De naam Ioannina is ontstaan doordat de geschiedenis begon met een klooster voor de heilige Johannes (Johannes - Iohannis - Ioannina). Dit klooster bestaat tegenwoordig al lang niet meer.


Geschiedenis

Limni Pamvotida Ioannina 20061220.JPG

Ioannina is waarschijnlijk gesticht onder het bewind van keizer Justitianus in de zesde eeuw na Christus. De stad wordt eigenlijk pas voor het eerst vermeld in de kruisvaarderstijd, toen de kruisvaarders (Franken genoemd door de Grieken) de stad veroverden op de Byzantijnen.

Later veroverden de Byzantijnen de stad weer terug, maar de kruisvaarders veroverden toen hun hoofdstad, Constantinopel. Het Byzantijnse Rijk maakte tijdelijk plaats voor het Latijnse Keizerrijk en Byzantijnse edelen verspreidden zich over hun voormalige rijk om er staatjes te stichten, die beweerden dat ze de opvolger van het Byzantijnse Rijk waren. Ook in Epirus werd zo een staatje gesticht, het despotaat Epirus. Ioannina werd hierin een belangrijke stad, hoewel het niet de hoofdstad was.

Na een tijdje werd Ioannina door de Serven veroverd, maar niet veel later werden de Ottomaanse Turken er de baas.

In 1788 kwam Ali Pasja in Ioannina (en in de van Epirus en Albanië) aan de macht. Hij maakte van de stad zijn eigen koninkrijkje een bracht de stad tot leven. Ioannina werd een van de belangrijkere steden op de Balkan. Maar de gouden tijden waren al gauw voorbij. Ali ging samenwerken met de Fransen, de Britten en zelfs met de Grieken die een onafhankelijk Griekenland wilden! Dat ging de Turkse sultan toch echt te ver, en Ali Pasja's rijk werd in opdracht van de sultan Mahmut II aangevallen. De 81-jarige Pasja wist de Turken 2 jaar buiten de stadsmuren te houden, maar werd toen gedwongen met zijn Griekse liefje naar het eiland in het meer van Ioannina te vluchten. Daar werd hij, terwijl hij zich in een klooster verschool, door Turkse soldaten gedood.

Volksverhaal: Opstand in Ioannina

In 1611 waren de Ottomanen in Ioannina aan de macht. De christelijke bewoners waren het hier niet mee eens en waren bereid om te vechten om de Turken te verdrijven. Bisschop Skylosofos had een droom, waarin hem werd verteld dat de Ottomaanse sultan voor hem zou opstaan. Hij bereidde een opstand voor, en de bevolking viel de Ottomanen aan.

Maar de opstand mislukte en bisschop Skylosofos stierf een pijnlijke dood, na vele martelingen. Zijn lijk werd naar Constantinopel opgestuurd en daar door de bevolking uitgejouwd. De sultan hoorde al het lawaai en liep naar het raam om te kijken wat er gebeurde... De bisschop was dus voor Skylosofos opgestaan.

Hierna verloren de Grieken in Ioannina al hun rechten en werden voor het grootste deel uit de stad verdreven.

Partnerstad

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ioannina&oldid=480215"