Oslo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De wijk Aker Brygge in het centrum. Het gebouw met de twee torens in het midden is het stadhuis
Het koninklijk Paleis van Oslo
De skyline van de nieuwe wijk Bjørvika in het centrum

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. De stad heeft 647.676 inwoners en is daarmee de grootste stad van het land. De agglomeratie heeft 1.502.604 inwoners.

Oslo heeft een modern uiterlijk: brede lanen, luxe winkels, gebouwen van staal en glas. De stad is dan ook hard gegroeid: aan het begin van de 19e eeuw woonden er zo’n 10.000 mensen, nu zijn het er over de 600.000. In Oslo bevindt zich ook een prachtig beeldenpark, namelijk het Vigelandpark (Frognerpark). Er staan allemaal beelden van mensfiguren.

Geschiedenis

Oslo werd in 1048 gesticht door de Noorse koning Harald III, maar in 1624 brak er een brand uit die bijna alles verwoestte. Koning Christiaan IV van Denemarken (want daar hoorde Noorwegen toen bij) begon de herbouw. De stad werd naar hem vernoemd: Christiania. Pas in 1925 werd de naam in Oslo veranderd. Sinds het eind van de 19e eeuw (± 1880) is de stad erg gaan groeien. In 2011 werd er een terroristische aanslag gepleegd in Oslo door Anders Breivik. Hij liet een bom af gaan midden in het Regeringskwartier. Hierbij kwamen acht mensen om. Daarna ging hij naar het eilandje Utøya, waar een zomerkamp was. Hier begon hij op de deelnemers te schieten en doodde zo 69 jongeren. De aanslag was wereldnieuws. Breivik is inmiddels veroordeeld tot 21 jaar cel.

Hoofdstad

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. In het Regjeringskvartalet (Regeringskwartier) vindt je alle overheidsgebouwen, waaronder de Storting, het parlement van Noorwegen. In Oslo staat ook het Koninklijk Paleis (Det kongelige slott). Hier woont Koning Harald V. Het paleis is ook van binnen te bezoeken. De kroonprins, Haakon, woont samen met zijn vrouw en kinderen in een dorpje ten zuiden van Oslo: Asker.

Transport

Oslo heeft een goed openbaar vervoersnetwerk. Er zijn zes metrolijnen en zes tramlijnen. Vanaf het treinstation Oslo Centraal gaan er internationale treinen naar onder andere Stockholm en Göteborg in Zweden. De belangrijkste luchthaven van de stad is Oslo Lufthavn Gardermoen. Dit is één van de thuisbases van SAS, de nationale luchtvaartmaatschappij van Noorwegen, Zweden en Denemarken. Per jaar gebruiken zo'n 22 miljoen mensen deze luchthaven. Er zijn ook nog twee kleinere vliegvelden wat verder van de stad: in Torp en in Rygge, beiden op zo'n 100 kilometer van Oslo vandaan.

Partnersteden

Oslo heeft een samenwerkingsverband met de volgende steden en regio's:

Ook stuurt Oslo elk jaar rond Kerstmis een kerstboom naar de steden Washington DC, New York City, Londen, Edinburgh, Rotterdam, Antwerpen en Reykjavík.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oslo&oldid=667539"