Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Marathon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De marathon is een loopnummer bij de atletiek (42,195 km).

Geschiedenis

Het woord Marathon komt van de stad Marathon bij de oude Grieken. De legende luidt dat er een Griekse soldaat naar de stad marathon liep om het nieuws te vertellen dat Athene een oorlog had gewonnen. De soldaat liep heel de weg af. Hij vertelde het goede nieuws en viel daarna dood neer (van de lange afstand). De afstand tussen deze twee steden (Marathon en Athene) bedraagt ongeveer 40 km. Daarom is de loopwedstrijd marathon nu ongeveer 40 km lang.

42,195km?

De eigenlijke afstand van 42,195 km is ontstaan tijdens de Olympische Spelen van 1908. Die Olympische Spelen werden georganiseerd in Londen. Het parcours van de loopwedstrijd was al gemaakt. Maar de koningin wou heel graag de aankomst goed zien vanuit haar stoel. Daarom werd de loopwedstrijd langer gemaakt, zodat de lopers vlak voor haar stoel zouden aankomen. Sindsdien wordt de afstand van 42,195 km voor een marathon gebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marathon&oldid=596966"