Venetië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venetië van bovenaf
Vlag van Venetië

Venetië is een oude stad in Italië. Het ligt in Noord-Italië in de regio Veneto.

Venetië ligt op het water, het bestaat uit kleine eilandjes die met elkaar verbonden zijn door bruggetjes. Venetië bestaat uit 117 eilandjes en 150 kanalen. Op de eilandjes zijn huizen en kerken gebouwd. Er loopt geen een straat recht. Venetië ligt midden op een lagune. Dat is een ondiep meer dat ligt tussen het en al die eilandjes. Er werden honderden bomen gekapt om de stad stevig te houden. Venetië stond duizend jaar lang stevig op de boomstammen. De laatste jaren verandert dat. Vlak bij Venetië zijn veel fabrieken. Die laten allen vieze stoffen in het water lopen. Daardoor gaan de palen kapot en Venetië zakt langzaam weg. Daarom staat Venetië 100 keer per jaar onder water. Venetië is de stad van de romantiek.

In Venetië spreken ze zowel Italiaans als Venetiaans. Het ligt vaak onderwater zoals nu 2019 dat komt, omdat Venetië op palen staat en het er heel veel regent.

Wat is er te doen?

In Venetië valt er veel te beleven. Zoals varen met gondels, wandelen door de smalle straatjes en winkelen natuurlijk.niet te vergeten op een terras zitten, en lekker uit eten gaan.

Galerij

Bruggen

Er zijn veel bruggen in Venetië. Wel 400, zoals de Rialtobrug, de Accademiabrug en de brug der Zuchten. De Riatobrug is van hout geweest, maar is nu van steen. Hij is uit 1591 en is de bekendste brug van Venetië, en er staan veel winkels op. De brug heeft de vorm van een omgekeerde V. De tweede brug was de Accademiabrug. Deze is van hout en hij uit 1854.

Kerken

Er zijn veel kerken, ieder eiland heeft zijn eigen kerk. San Marco is een van de kerken. Het is de bekendste en oudste kerk in Venetië.

De kerk is genoemd naar Sint Marcus. Hij was een van de 12 apostelen (helpers) van Jezus Christus. Ze zeggen dat hij een van de schrijvers van de bijbel is. Zijn lichaam is in de 11de eeuw gestolen uit Egypte. De resten daarvan liggen in de San Marco kerk. Zijn teken is de leeuw. De leeuw en Sint Marcus zijn de tekens van de stad. De leeuw zie je ook overal. de kerk is gebouwd tussen de 9e en de 15e eeuw. In de kerk zie je veel dingen van mozaïek. Zoals de muren en de vloer. In het mozaïek tegen de muren zit veel goud. Dat glanst heel erg.

Vervoer

Er is heel veel vervoer in Venetië. Dat gaat allemaal met de boot. Zoals de beroemde gondels. Maar er zijn ook boten om groenten en fruit te vervoeren, boten om in te trouwen en boten om in begraven te worden, politieboten en brandweerboten.

De gondels zijn er vanaf de 11de eeuw en vanaf 1562 zijn ze zwart.m Tot die tijd waren gondels van rijke families versierd. De doge heeft in 1562 in het kader van de sociale gelijkheid besloten dat elke gondel zwart moest zijn. Op deze wijze werd het verschil tussen rijke en armere families minder zichtbaar. Voorheen was de gondel een pronkstuk, verguld met bladgoud voor de rijken en eenvoudiger voor de armen. Na de val van de republiek konden de meeste families zich nog maar een slaaf veroorloven om de gondel te roeien. Om het probleem op te lossen dat ontstond doordat de boot maar aan één kant bestuurd werd, is in 1894 de asymmetrie in de constructie van de gondel toegevoegd. Op deze wijze gaat de gondel toch rechtdoor, ook al wordt ze alleen van stuurboord bestuurd. Een gondel is ongeveer 10,85 meter en bestaat uit 280 stukken hout.

In de 16de eeuw waren er wel 10.000 gondels in Venetië. nu zijn er ongeveer 351. Sinds 2000 is er een gondel in Amsterdam. Later volgden er twee in Delft, één in Alkmaar en één in Utrecht. Als je in Venetië niet wil lopen, neem je de Vaporetto. Dat is een busboot. Overal langs het water vindt je Haltes. Het is de snelste manier om ergens te komen. Toeristen kunnen zo vanaf het water de stad bekijken. En dan de taxiboot. Als je niet in de drukte wilt staan op de busboot, kun je een taxiboot huren. Dat is wel duurder.

Canal Grande

Het Canal Grande is het grote kanaal. Het gaat dwars door Venetië en is 4 kilometer lang. Aan de rand van het kanaal staan grote huizen: eigenlijk paleizen. In het Italiaans: Palazzi. Vroeger was het eigenlijk een rijke stad. Er gaan drie bruggen overheen: de Rialtobrug, de Accademiabrug en de brug bij het stadion. Het is de mooiste straat van Europa Omdat er weinig bruggen zijn, moet je, als je naar de overkant wilt, heel erg veel lopen. Maar je kunt ook een veerboot nemen. Dat is een van de goedkope gondel en die heet: 'Traghettto'.

Museum Peggy Guggenheim

Peggy Guggenheim is het museum voor moderne kunst uit de 20ste eeuw. Peggy Guggenheim was een hele rijke Amerikaanse vrouw. Zij kocht een paleis aan het Canal Grande en liet dat opknappen. Ze verzamelde moderne kunst en woonde er zelf in. Het is een van de drukste bezochte museums van Venetië. Er zijn vooral schilderijen en beelden. Ze ligt in haar tuin begraven met al haar hondjes.

Het dogenpaleis

Een doge was een soort "koning van..." Ze leefden in dat paleis. Het paleis is uit 14de en 15de eeuw. Het grootste deel van het paleis bestaat uit roze marmer. In het paleis waren ook alle mensen van de regering. En ook de rechters. Het is nu een museum waar je kunt zien hoe rijk de stad was.

Handel

Vroeger hoorde Venetië bij het Byzantijnse Rijk. Toen was het een hele rijke handelsstad. Het was samen met de steden Lübeck en Genua de belangrijkste handelsposten van Europa. In Lübeck had men toen de Hanze, in Genua de Genuese handel en in Venetië had men de Venetiaanse handel. Venetië handelde vooral met Azië en het Midden-Oosten. Ze begonnen te handelen met het verre oosten toen Marco Polo weer van zijn reis terug kwam. Hij had heel China en Perzië ontdekt. Na zijn reis schreef hij een boek over zijn reizen. Het boek werd beroemd, maar niemand geloofde het.

Vele jaren daarna las een andere Italiaan;Columbus het boek. Columbus geloofde erin en besloot een omweg naar Azië te vinden... vanuit Spanje!

Na vele oorlogen in Europa werd Venetië minder bevolkt.

De eilanden

De eilanden hebben natuurlijk ook namen. Ze heten Torcello, Burano, Murano, Lido, Giudecca, San Polo en San Michele.

Torcello was al vanaf het jaar 500 bewoond. Toen woonden er veel mensen, wel 20.000. Nu niet meer. Nu wonen er misschien nog maar 60. Het eiland heeft de oudste kerk van Venetië.

Burano kun je herkennen aan de gekleurde huizen. Er staat ook een scheve kerk. Het is ook bekend van het kantwerk.

Deze twee eilanden liggen een stuk varen van Venetië.

Murano is het eiland van de glasblazers. De glasblazers woonden eerst in Venetië, maar sinds 1291 zijn ze op Murano. Murano bestaat ook uit eilandjes die met bruggen zijn verbonden.

Lido is het strand van Venetië. Her is vanaf de 19de eeuw een dure badplaats. Toen kwamen er veel rijke mensen en kunstenaars.

San Michele is de begraafplaats van Venetië. Het is ook een romantische plek.

Feesten

Er zijn ook heel veel feesten, zoals Carnaval en het Festa del Redentore.

Carnaval is in Februari. In Venetië zijn er al honderden jaren dezelfde kostuums. De mensen dragen maskers om hun gezicht te verbergen. Er zijn veel winkels waar je maskers kunt kopen. Bij bijvoorbeeld een gala dragen de vrouwen ook zo'n masker op. Pas aan het eind van de avond doen ze hun masker af en laten ze hun echte gezicht zien. Oorspronkelijk werden maskers in Italië gebruikt bij het toneel. Om een dokter of een oude man te herkennen droegen acteurs het masker dat daar bij hoorde. Daaraan herkende het publiek de dokter of de oude man.

Het Festa del Redentore is in juli. Het is het belangrijkste feest van Venetië. Het vindt plaats op de avond van derde zaterdag in juli. In 1576 was de pest afgelopen. De pest was een erge ziekte waar veel mensen dood van gingen. Bij deze aanval gingen 50.000 mensen dood. Omdat de pest over was werd er een kerk gebouwd, de Rendentorekerk. De doge beloofde elk jaar een brug van boten te maken tussen de beide eilanden. Zo kan het volk naar de kerk om God te bedanken. Het feest is er nog steeds. In het water tussen de eilanden liggen allemaal boten. Die zijn feestelijk versierd met lichtjes en lampionnen en de mensen daarop eten en drinken. Het hoogtepunt is het vuurwerk 's nachts.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Venetië&oldid=818564"