Praag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op Praag
De Karelsbrug.
Het historische centrum van Praag staat op de Werelderfgoedlijst.
De Týnkerk

Praag (Tsjechisch: Praha) is de hoofdstad van Tsjechië en ligt in het westelijk deel (Bohemen). Vroeger was het de hoofdstad van Tsjechoslowakije.

Het aantal inwoners van Praag is 1.198.094 (in 2007). De voertaal (= de taal die in een land officieel en openbaar wordt gebruikt) is Tsjechisch. De mensen kunnen ook Duits spreken en de jongere mensen spreken ook Engels. In heel Tsjechië, dus ook in Praag, betaal je met de Tsjechische Kronen. Ze hebben dus niet zoals in Nederland de euro. €1,00 is op het moment ongeveer gelijk aan 25 Kronen. Praag heeft een oppervlakte van 496 km² en de burgemeester is Pavel Bém.

Tsjechië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland, waardoor er dus geen tijdverschil is. In Tsjechië kennen ze ook de zomer- en wintertijd, zoals wij dat ook in Nederland kennen.

Ligging

In de jaren negentig is Tsjechoslowakije opgehouden te bestaan en zijn Tsjechië en Slowakije als zelfstandige staten verder gegaan. Tsjechië ligt tussen de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Tsjechië is 78.866 km² groot en dat is zo'n twee keer groter dan Nederland dat 35.054 km² groot is. Tsjechië heeft een westelijk (Bohemen) en een oostelijk deel (Moravië).

Klimaat

In Praag heerst een landklimaat waardoor het in de zomers behoorlijk heet kan zijn en de 's winters erg koud.

Rivier Moldau

De rivier de Moldau verdeelt Praag in twee delen. Om van de ene kant (Hradcany en Mala Strana) te komen aan de andere kant (Josefov en Stare Mesto) moet je lopen over de beroemde Karelsbrug met daarop beelden van allerlei belangrijke historische personen uit de geschiedenis van Praag.

Verschillende delen

Praag is opgedeeld in verschillende stukjes: Smichov, Mala Strana, Hradcany, Josefov (een oud Joodse stad), Stare Mesto, Vinohrady, Nove Mesto en Vyšehrad. Het ligt niet ver uit elkaar en is lopend goed te bereiken. Ook kan worden gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.

Bezienswaardigheden

De stad is rond het begin van de vorige eeuw voor een belangrijk deel herbouwd. Het was de tijd van de Romantiek. Daarom zijn veel gebouwen in de Barokstijl gebouwd. Er staan veel beelden van helden uit de Middeleeuwen, zoals de Boheemse keizer Karel IV. Praag heeft veel bezienswaardigheden:

 • De Karelsbrug. Aan beide zijden van de oude stenen brug staan beelden van heiligen.
 • Het oude stadsplein met de toeristisch topattractie de astronomische klok. Het standbeeld van heilige Johannes Hus domineert het plein.
 • Het statentheater
 • De Praagse burcht, waar de president van Tsjechië zijn gasten ontvangt
 • Het Gouden straatje, waar de Tsjechische schrijver Franz Kafka enige tijd leefde
 • De St. Vituskathedraal, waar in het verleden Tsjechische koningen werden gekroond
 • Kastelen en kasteeltuinen
 • Jozefhof. De Joodse wijk met zijn synagogen
 • Kloosters, zoals het Strahov-klooster en het St. Agnes klooster. Agnes was een rijke vrouw die haar geld in de Middeleeuwen gaf aan het kloosterleven en de arme mensen van Praag.
 • Nationaal theater
 • Vyšehrad burcht
 • Het Dansende huis
 • Veel musea. Het nationaal museum ziet er van buiten indrukwekkend uit met daarvoor het ruiterbeeld van Wenceslas (een Middeleeuwse held). Het mooiste museum staat onopvallend bij de Praagse burcht en heet het Sternberg Palac met schilderijen van Rembrandt en Albrecht Dürer. Ook het museum van het communisme over de horrors van de 40 jaar na de Tweede Wereldoorlog is aanbevelenswaardig.

De moeite waard is om naar een balletvoorstelling of opera te gaan in een van de prachtige theaterzalen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Praag&oldid=699839"