Zuid-Korea

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Republiek Korea
대한민국
(Daehan Minguk)

Flag of South Korea.svg Emblem of South Korea.svg South Korea (orthographic projection).svg

Hoofdstad Seoel
Aantal inwoners 50.617.045 (2014)
Oppervlakte 100.210 km²
Regeringsvorm Republiek
President Moon Jae-in
Taal Koreaans (Chosǒnmal)
Volkslied Aegukga
Munteenheid Zuid-Koreaanse won
Godsdienst Christendom (29%)
Boeddhisme (23%)
Landcode KOR


Zuid-Korea is een land in Azië. De hoofdstad is Seoel. Andere belangrijke steden zijn: Busan, Daegu, Daejeon,Gwangju, Gyeongju, Incheon, Seogwipo, Suwon en Ulsan.

De president van Zuid-Korea is Moon Jae-in sinds 2017.

Geschiedenis

Zuid-Korea is in 1945 ontstaan na de opsplitsing van Korea in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. Noord-Korea is communistisch omdat voor de opsplitsing de Sovjet-Unie Noord-Korea wapens gaf en hielp. En Zuid-Korea is kapitalistisch en democratisch omdat voor de opsplitsing Amerika aan Zuid-Korea wapens en hulp gaven.


Vlag

Zuid-Koreaanse vlag

Uiterlijk

De vlag van Zuid- Korea heeft een witte achtergrond, in het midden staat een yin-yang teken welke aan de bovenkant rood is en aan de onderkant blauw. In elke hoek van de vlag staan zwarte strepen.


Betekenis

De witte achtergrond van de vlag staat voor vrede. Het yin-yang teken noemen ze ‘taeguk’. Het yin-yang teken staat voor evenwicht (harmonie) tussen alles in de wereld. De zwarte strepen worden ‘kwae’ genoemd. De twee korte strepen naast elkaar staan voor ‘yin’ en één lange streep staat voor ‘yang’. Elk groepje van drie strepen staat voor een van de elementen van de natuur: lucht, aarde, water en vuur.


Geschiedenis

De vlag van Zuid-Korea is sinds 1997 het zelfde gebleven. Maar een soortgelijke vlag bestond al vanaf 1882. De taeguk en de kwae zijn steeds een beetje veranderd en de kleuren van de vlag stonden nog niet vast. Tussen 1910 en 1945 was er geen vlag. In die tijd werd Korea bezet door Japan, het was toen een kolonie. De Japanners gebruikten toen de ‘rising sun flag’. Na de bevrijding van Korea in 1945 komt de eerste vlag weer terug. In 1948, toen de Zuid-Koreaanse overheid werd opgericht, kregen de kwae een vaste positie, vijf jaar later werden deze nog maals veranderd. Pas in 1997 werden de precieze kleuren rood en blauw van het taeguk teken vastgesteld. Deze vlag wordt nu nog steeds gebruikt.

Landschap

Zuid-Korea is een land dat voor ongeveer 70% bestaat uit berglandschap. De hoogste berg is de Hallasan in de provincie Cheju-do met een top van 1950 meter. Het landschap wordt bepaald door enkele grote steden die vol staan met wolkenkrabbers. De hoofdstad Seoel is de tweede grootste stad ter wereld na Tokio met een inwoneraantal van 22 miljoen mensen. Het land heeft nog vele markten, enkele Nationale parken en een kustlijn met zandstranden die tijdens de zomer bomvol liggen. Veel toeristen komen naar het land om de grensovergang tussen Noord- en Zuid-Korea te bezoeken of om een van de vele subtropische eilandjes te bewonderen.

Klimaat

Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat. De temperaturen liggen tijdens de wintermaanden rond de 0 tot 5 graden en tijdens de zomermaanden rond de 30 graden.

Taal

Koreaans is de officiële taal in Zuid-Korea,maar er bestaan ook nog andere dialecten en vormen van Koreaans.

Tijdverschil (UTC)

Tijdens onze zomertijd is het in Zuid-Korea 7 uur later.

Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Korea 8 uur later.

Hits

PSY, een zanger heeft met het liedje Gangnam Style Zuid-Korea beroemd gemaakt. Gangnam Style staat ook op nummer 1 in de Youtube top 100.

Fotogalerij


Landen in Azië LocationAsia.png
Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Georgië · India · Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kirgizië · Koeweit · Laos · Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Noord-Korea · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tadzjikistan · Taiwan · Thailand · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Zuid-Korea
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuid-Korea&oldid=489671"