Zuid-Korea

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Republiek Korea
대한민국
(Daehan Minguk)

Flag of South Korea.svg Emblem of South Korea.svg South Korea (orthographic projection).svg

Hoofdstad Seoel
Aantal inwoners 50.617.045 (2014)
Oppervlakte 100.210 km²
Regeringsvorm Republiek
President Moon Jae-in
Taal Koreaans (Chosǒnmal)
Volkslied Aegukga
Munteenheid Zuid-Koreaanse won
Godsdienst Christendom (29%)
Boeddhisme (23%)
Landcode KOR


Zuid-Korea is een land in Azië met als hoofdstad Seoel. Zuid-Korea ligt op het Koreaans schiereiland en grenst alleen via land aan Noord-Korea. Via de Japanse Zee kan men Japan en Rusland bereiken en via de Gele Zee China. Het kleine stukje water tussen Zuid-Korea en Japan heet de Straat Korea. Zuid-Korea heeft zo'n 3.000 eilanden, waarvan Jeju het bekendste en grootste is. De meeste van deze eilanden liggen in het westen en zuiden.

Zuid-Korea bestaat pas sinds 1945, nadat het onafhankelijk werd van Japan. Voor de Japanse bezetting in 1910 vormde het land samen met Noord-Korea het land Korea. Na de Tweede Wereldoorlog verloor Japan haar bezittingen in Azië, maar de vraag bleef wat men met Korea wilde doen. Men koos om het op te splitsen in twee delen. Het ene deel ging naar de Sovjet-Unie en werd communistisch (Noord-Korea) en het andere deel naar de Verenigde Staten en werd kapitalistisch (Zuid-Korea). Na drie jaar werden de landen onafhankelijk, maar werden wel beïnvloed door hun bondgenoten. Hierdoor brak ook in 1950 de Koreaanse oorlog uit, die drie jaar duurde. Nog steeds zijn de twee landen formeel met elkaar oorlog, maar er bestaat een wens voor beide landen om zich te verenigen tot één Korea.

In tegenstelling tot Noord-Korea is Zuid-Korea een democratie. Zuid-Korea staat bekend als een rijk land in Azië. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw groeide economie in korte tijd heel snel. Samen met Singapore, Taiwan en Hongkong vormt Zuid-Korea de Aziatische Tijgers. In Zuid-Korea wordt veel technologie gemaakt (auto's, telefoons, computers, etc.), maar ook textiel en schoenen zijn belangrijk. De laatste jaren is Zuid-Korea om haar make-uptrends. Een ander exportproduct van de laatste jaren zijn films, muziek en televisieseries, die met open armen in Azië (en daar buiten) ontvangen worden. Een bekend voorbeeld daarvan is de zanger PSY.

De president van Zuid-Korea is Moon Jae-in sinds 2017.

Geschiedenis

Verschillende koninkrijken

Eén land: Korea

Onder Japans bestuur

Verdeling van Korea

De Koreaanse Oorlog

1953-1988

Een democratisch Zuid-Korea

Zuid-Korea is in 1945 ontstaan na de opsplitsing van Korea in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. Noord-Korea is communistisch omdat voor de opsplitsing de Sovjet-Unie Noord-Korea wapens gaf en hielp. En Zuid-Korea is kapitalistisch en democratisch omdat voor de opsplitsing Amerika aan Zuid-Korea wapens en hulp gaven.


Het land

Landschap

Zuid-Korea is een land dat voor ongeveer 70% bestaat uit berglandschap. De hoogste berg is de Hallasan in de provincie Cheju-do met een top van 1950 meter. Het landschap wordt bepaald door enkele grote steden die vol staan met wolkenkrabbers. De hoofdstad Seoel is de tweede grootste stad ter wereld na Tokio met een inwoneraantal van 22 miljoen mensen. Het land heeft nog vele markten, enkele Nationale parken en een kustlijn met zandstranden die tijdens de zomer bomvol liggen. Veel toeristen komen naar het land om de grensovergang tussen Noord- en Zuid-Korea te bezoeken of om een van de vele subtropische eilandjes te bewonderen.

Klimaat

Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat. De temperaturen liggen tijdens de wintermaanden rond de 0 tot 5 graden en tijdens de zomermaanden rond de 30 graden.

Bestuurlijke indeling

Grote steden

De Koreaanse cultuur

Taal

Koreaans is de officiële taal in Zuid-Korea,maar er bestaan ook nog andere dialecten en vormen van Koreaans.

Keuken

Moderne cultuur

PSY, een zanger heeft met het liedje Gangnam Style Zuid-Korea beroemd gemaakt. Gangnam Style staat ook op nummer 1 in de Youtube top 100.

Economie

Zuid-Korea is lange tijd een agrarisch land geweest. Dit betekent dat Zuid-Korea lange tijd van de landbouw en visserij afhankelijk is geweest. In de jaren 60 moest Zuid-Korea na de oorlog weer worden opgebouwd. In een hoog tempo kwamen er industriële centra. Veel mensen verhuisden toen naar de grote steden en ook ontstond er een grote dienstensector. In de jaren 80 en 90 was Zuid-Korea zelfs een van de grootste economieën ter wereld! Echter voor de eeuwwisseling kwam dit tot een eind. Toch blijft Zuid-Korea een belangrijke economie en speelt op wereldniveau nog altijd een belangrijke rol. Tegenwoordig werkt 8% van de bevolking in de landbouw. Sojabonen, gerst, watermeloenen, knoflook en ui zijn hierin bekende producten. Op het gebied van fruit worden perziken, appelen, sinaasappelen en dadelpruimen veel geteeld. Ook katoen, zijde en hennep komen er van het land. Weekdieren en tonijn zijn belangrijke soorten uit de visserij en geiten, runderen en varkens uit de veeteelt. Ook het gebied van mijnbouw is kalksteen het belangrijkst.

Op het gebied van industrie produceert Zuid-Korea veel telecommunicatieapparatuur (telefoons, computers, etc.) en vervoermiddelen. Van alle is de scheepsbouw het belangrijkst, maar ook het maken van textiel, levensmiddelen en chemische producten zijn belangrijk. In Zuid-Korea betaald men met de Zuid-Koreaanse won; 1000 won is gelijk aan 73 eurocent.

Politiek

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuid-Korea&oldid=498047"