Eleftherios Venizelos

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Eleftherios Venizelos

Eleftherios Venizelos, of in het Grieks Ελευθέριος Κυριάκου Βενιζέλος, (geboren te Kreta op 23 augustus 1864 - gestorven te Parijs op 18 maart 1936) was een belangrijke Griekse politicus. Hij is meerdere malen premier van Griekenland geweest.

Levensloop

Venizelos werd geboren op het eiland Kreta. Dat was toen nog onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Venizelos was eerst advocaat en daarna journalist. Uiteindelijk besloot hij om zich te bemoeien met de politiek van het eiland. In 1910 werd Venizelos premier van Griekenland. In 1913 slaagde hij erin om Kreta bij Griekenland te krijgen. Ook tijdens de Balkonoorlogen wist Venizelos grond te winnen van Bulgarije en Turkije. Tijdens de Eerste Wereldoorlog steunde hij, samen met Griekenland, de Geallieerden. In 1915 werd hij opgevolgd door Dimitrios Gounaris, maar in dit dat zelfde trad Gounaris al af. Daarom werd Venizelos nog een tijdje premier. In 1917 werd hij opnieuw premier. Toen de Eerste Wereldoorlog in 1918 eindigde, kreeg Griekenland Anatolië cadeau van de Geallieerden vanwege de Griekse steun. Vanwege dit cadeau brak de Grieks-Turkse Oorlog uit, want Anatolië was eerst deel van Turkije. Toen Venizelos premier was, was Griekenland nog een koninkrijk. De koning hiervan in die tijd was koning Constantijn I. Toen de Turken de Grieks-Turkse Oorlog wonnen, werd de monarchie (tijdelijk) afgeschaft. Venizelos was ook tegen de monarchie, aangezien deze helemaal niet populair was in Griekenland. Venizelos was vaak ruzie met de koning. Venizelos werd in de tijd na 1922 nog een aantal keer herkozen, waarvan de periode tussen 1928 en 1932 het langste was. Na 1932 werd hij niet meer herkozen en in 1935 stopte hij met de politiek. Griekenland werd toen weer een koninkrijk en Venizelos kon dit tegenhouden. Hij vertrok naar Frankrijk en stierf uiteindelijk een jaar later in Parijs.

Vernoemingen en familie

Venizelos is een bekende Griekse premier geworden, die veel voor Griekenland heeft betekend. Daarom staat hij afgebeeld op de Griekse 50 eurocent. De Internationale Luchthaven Athene is ook vernoemd naar Venizelos. Daarnaast dragen veel straten in Griekenland zijn naam. Ook buiten Griekenland zijn er veel straten naar hem vernoemd.

Venizelos is geen familie van de Griekse vicepremier Evangelos Venizelos. Wel is hij de vader van politicus Sophoklis Venizelos.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eleftherios_Venizelos&oldid=562610"