Constantijn I van Griekenland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Constantijn I van Griekenland.

Constantijn I (in het Grieks: Κωνσταντίνος/Konstantinos, geboren op 2 augustus 1868 in Athene - gestorven op 11 januari 1923 in Palermo) was twee keer koning van Griekenland, eerst als opvolger van zijn vader George I van 1913 tot 1917. Toen werd hij opgevolgd door zijn zoon Alexander I, die stierf in 1920 aan een apenbeet en zo werd Constantijn weer koning. In 1922 moest hij gedwongen aftreden en werd hij opgevolgd door zijn zoon George II. Constantijn was een kind van George I van Griekenland en Olga Konstantinovna. Hij kwam uit het Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Leven

Jeugd & leven voor koningsschap

Kroonprins Constantijn kijkt toe bij het bombardement van Bizani.

Constantijn I werd in 1868 in het Griekse zomerpaleis geboren als eerste zoon van koning George I en koningin Olga Konstatinovna. Het volk was erg blij, want dit was de eerste Griekse koning die in Griekenland geboren werd, je zou zelfs kunnen zeggen dat dit de eerste echt Griekse koning was. Hij kreeg bij zijn geboorte de titel "Hertog van Sparta". Hij kreeg een opleiding van de beste geleerden van Griekenland.

Constantijn was een patroon van de eerste Olympische Spelen van 1896 in Athene. Hij was commandant van het Leger van Thessalië in de Grieks-Turkse oorlog van 1897. Later, tijdens de Balkanoorlogen, vocht Constantijn weer mee. Deze oorlogen verliepen zeer gunstig voor Griekenland. Veel gebieden werden bezet door het Griekse leger, zelfs de belangrijke stad Thessaloniki werd veroverd. Koning George liep rond door zijn net veroverde stad, toen een zwakzinnige Griek hem doodschoot.

Constantijn besteeg de troon.

Koning van Griekenland

Zo werd Constantijn koning. Kort na zijn troonsbestijging waren de Balkanoorlogen afgelopen. Constantijn was, net als zijn vader, erg populair bij het Griekse volk. Hij had dapper meegevochten in de oorlog en onder leiding van hem en zijn vader was het Griekse grondgebied verdubbeld, net als het aantal inwoners. Het leek goed te gaan met Griekenland, maar een ramp hing de Grieken boven het hoofd.

Portret van de koning uit 1914

Juli 1914 - in Sarajevo wordt aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este vermoord. Oostenrijk-Hongarije verklaart het veel kleinere Servië de oorlog, maar Rusland helpt Servië en valt Oostenrijk aan. Duitsland en het Ottomaanse Rijk helpen hun bondgenoot en verklaren Rusland de oorlog, dat nu weer wordt gesteund door Groot-Brittannië en Frankrijk. Je ziet het al, dat loopt helemaal uit de hand. Inderdaad was heel Europa in chaos, want wat wij nu als de Eerste Wereldoorlog kennen was begonnen. Premier Eleftherios Venizelos kreeg enorme ruzie met koning Constantijn over welk kamp Griekenland moest kiezen. Venizelos wilde de geallieerden steunen, maar Constantijn was voor de centralen. De ruzie liep hoog op, en in 1917 werd Constantijn gedwongen het land te verlaten, nadat Franse schepen Athene dreigden te bombarderen. Het Griekse volk deed hem met bloemen uitgeleide.

Samen met kroonprins George ging Constantijn in Zwitserland wonen. Tweede zoon Alexander I besteeg de troon.

Voor de tweede maal koning

Griekse troepen in Izmir,

In 1920 werd koning Alexander I gebeten door een berberaap. Hij stierf aan bloedvergiftiging. De Eerste Wereldoorlog was afgelopen maar de Grieks-Turkse oorlog van 1920-1923 was net begonnen. Eleftherios Venizelos kon de mensen niet enthousiast maken en ze wilden hun oude koning terug. Zo kwam Constantijn weer op de troon, en hij vertrok met zijn leger naar het Turkse Izmir (Grieks: Smyrna) dat veroverd werd. Het Griekse leger trok steeds dieper Turkije binnen en Ankara werd bijna veroverd. De Grieken waren dol van vreugde en hoopten op een nieuw Byzantijns Rijk. Maar toen sloeg Kemal Atatürk terug. Hij verdreef met zijn legers de Grieken, die nu alle hoop verloren. Ze werden verdreven en Smyrna ging, samen met de Griekse droom op een nieuw Byzantijns Rijk, in vlammen op.

Constantijn wist dat hij had gefaald en niet meer koning kon blijven. Hij trad af en zijn zoon George II werd koning. Constantijn stierf aan een hersenbloeding in 1923.

Familie

Constantijn met familie, prinses Catharina is hier nog niet geboren.

Constantijn trouwde in 1889 met Sophie van Pruisen, dochter van de overleden Duitse keizer. Al zijn drie zonen werden koning. Ze kregen zes kinderen:

Galerij

 
Koningen van Griekenland (eigenlijk koningen der Hellenen)

Otto I (1832-1862) - George I (1863-1913) - Constantijn I (1913-1917) - Alexander I (1917-1920) - Olga Konstantinova (koningin-regentes; 1920) - Constantijn I (opnieuw; 1920-1922) - George II (1922-1924)

Tweede Helleense Republiek (1924-1935)

George II (1935-1947) - Paul I (1947-1964) - Constantijn II (1964-1974) - Monarchie afgeschaft (1974)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Constantijn_I_van_Griekenland&oldid=424560"