Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Alexander I van Griekenland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Niet te verwarren met Alexander de Grote
Alexander I van Griekenland

Alexander I (Grieks:Αλέξανδρος/Alexandros, geboren in Athene op 20 juli 1893 - gestorven in Athene op 25 oktober 1920) was van 1917 tot 1920 koning van Griekenland als opvolger van zijn vader Constantijn I. Die volgde hem na zijn dood ook op. Alexander kwam uit het Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg en was de zoon van Constantijn I en Sophie van Pruisen.

Leven

Jeugd & soldaat

De kinderen van koning Constantijn

Alexander werd in 1893, tijdens de regeerperiode van zijn opa George I geboren als tweede zoon van de hertog van Sparta Vraagteken2.png Constantijn en prinses Sophie. Hij kon het niet zo goed vinden met zijn oudere broer George, maar wel goed met zijn zusje Helena. Alexander was best ondeugend, in tegenstelling tot prins George. Later werd duidelijk dat Alexander erg van techniek hield, vooral van motoren en auto's. Hij had dan ook al heel vroeg een auto, hij was zelfs een van de eerste Griekse autobezitters!

Alexander vocht mee in het Leger van Thessalië in de Balkanoorlogen. Daar hielp hij mee met de verovering van Thessaloniki. Hierdoor werd hij best populair bij het Griekse volk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hield Alexander zich afzijdig, maar zijn vader (die in 1913 koning was geworden) steunde het Duitse Keizerrijk, terwijl premier Eleftherios Venizelos de geallieerden steunde. In 1917 dwongen de geallieerden Constantijn om af te treden, en kroonprins George mocht ook geen koning worden omdat hij net zo'n Duitsland-fan was als zijn vader. Alexander werd zo koning, maar zijn vader zei dat Alexander alleen maar regent mocht zijn, en erkende hem niet als koning.

Met tranen in zijn ogen legde Alexander de eed voor het koningschap af. Hij was 23 jaar en zijn familie verliet het land. Hij zou ze nooit meer zien.

Koning van Griekenland

Koning Alexander en Aspasia Manos.

Zo besteeg Alexander de Griekse troon. Premier Venizelos probeerde de republiek in te voeren en ontnam Alexander alle macht. Het volk had niks met de koning en één voor één verliet de hele koninklijke familie het land.

Toch ging het niet zo slecht met Griekenland zelf. Griekenland was 1/3 groter geworden en ook delen van wat nu Turkije is werden bij Griekenland gevoegd. De Turken waren het hier helemaal niet mee eens en verzetten zich tegen de Griekse bezetting. Griekenland stuurde extra troepen naar Turkije en de Grieks-Turkse Oorlog begon. De Grieken wonnen en wonnen maar, maar in 1922, 2 jaar na Alexanders door, werden ze toch definitief verslagen.

In 1920 liet de koning zijn honden uit in de paleistuin toen een berberaap opdook. Een van de honden vloog de aap aan en probeerde hem te doden. Alexander probeerde de twee uit elkaar te halen, maar toen wilde een andere aap z'n soortgenoot helpen en beet de koning. De apen vluchtten en werden later door bedienden gedood. Alexanders beenwond werd verschoond en verbonden, maar was toch geïnfecteerd. De wond ging ontsteken en zijn been moest eigenlijk geamputeerd worden, maar zijn artsen durfden dat niet aan. Alexander kreeg heftige koorts, maar zijn familie mocht niet terugkeren om hem te bezoeken.

Om 4 uur 's morgen op 25 oktober 1920 overleed koning Alexander I van Griekenland.

Familie

Alexander was getrouwd met Aspasia Manos. Zij was een gewone burgeres en het huwelijk was een groot schandaal. Ze kregen 1 dochter, die pas na Akexanders dood werd geboren:

 
Koningen van Griekenland (eigenlijk koningen der Hellenen)

Otto I (1832-1862) - George I (1863-1913) - Constantijn I (1913-1917) - Alexander I (1917-1920) - Olga Konstantinova (koningin-regentes; 1920) - Constantijn I (opnieuw; 1920-1922) - George II (1922-1924)

Tweede Helleense Republiek (1924-1935)

George II (1935-1947) - Paul I (1947-1964) - Constantijn II (1964-1974) - Monarchie afgeschaft (1974)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexander_I_van_Griekenland&oldid=685672"