Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Frans Ferdinand van Oostenrijk-Este

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frans Ferdinand met zijn gezin (foto omstreeks 1905)

Aartshertog Frans-Ferdinand (Duits: Franz-Ferdinand) van Oostenrijk-Este (Graz, Oostenrijk, 18 juli 1863 - Sarajevo, Bosnië en Herzegovina, 28 juni 1914) was de troonopvolger (niet zoals wel eens gezegd wordt kroonprins) van Oostenrijk-Hongarije.

Leven

Hij was de zoon van Aartsherog Karel Lodewijk van Oostenrijk en Maria Annunziata van Bourbon-Sicilië. Hij was ook de neef van keizer Frans Jozef I van Oostenrijk. Na de zelfmoord van kroonprins Rudolf en na de dood van zijn vader werd hij de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de zogeheten dubbelmonarchie (vaak kortweg Oostenrijk genoemd, dit land was toen veel groter dan het Oostenrijk en Hongarije van nu samen). Hij zou dan tegelijk keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije worden en zou de naam Frans II van Oostenrijk aannemen, niet te verwarren met Frans II van het Heilige Roomse Rijk die ook keizer van Oostenrijk was.

Dood

Farm-Fresh bullet go.png Zie Moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In juli 1914 bracht inspecteur-generaal Frans Ferdinand een bezoek aan het Oostenrijks-Bosnische Sarajevo, om de Oostenrijkse troepen te inspecteren. Frans Ferdinand werd toen vermoord door de anti-Oostenrijkse Gavrilo Princip, Frans Ferdinand stond immers symbool voor Oostenrijk. Frans Ferdinand en zijn vrouw overleden allebei. Oostenrijk-Hongarije was woedend en gaf Servië de schuld. Servië moest een aantal dingen toestaan, maar weigerde dat. Oostenrijk viel Servië binnen, maar heel Europa mengde zich nu in de strijd. Op 29 juli vielen de eerste schoten toen Oostenrijkse artillerie de Servische hoofdstad Belgrado bombardeerde. De Eerste Wereldoorlog begonnen.

Familie

Hij trouwde op 1 juli 1900 met Hertogin Sophie van Hohenberg (die was eigenlijk geboren in de Tsjechische adel als Gravin Žofie Chotková) en dus - dat zei iedereen tenminste - beneden zijn stand. Frans Ferdinand en Sophie kregen drie kinderen:

Als laatst kregen ze in 1908 een zoon, maar die werd dood geboren.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frans_Ferdinand_van_Oostenrijk-Este&oldid=649240"