Journalist
Een journalist werkt voor de krant, tijdschrift, websites, televisie of radio. Hij of zij schrijft artikelen, neemt interviews af of maakt een reportage.
Een journalist doet onderzoek, schrijft een artikel en publiceert dit. Je kunt je als journalist specialiseren in een onderwerp: sport, regio, radio en televisie, misdaad, binnenlands nieuws, kunst, wetenschap, politiek, buitenland, financiën en economie.
Opleiding
Om journalist te worden volg je de opleiding journalistiek. Je kunt een HBO (Hoger beroepsonderwijs) opleiding volgen of een opleiding aan de universiteit (Wetenschappelijk of universitair onderwijs).
Nederlandse HBO-opleidingen journalistiek vind je in: Utrecht (Hogeschool Utrecht), Zwolle (Christelijke Hogeschool Windesheim), Ede (Evangelische school voor journalistiek), Rotterdam (Hogeschool INHOLLAND Select Studies).
Universitaire opleidingen zijn te vinden in: Leiden (Universiteit Leiden), Groningen (Rijksuniversiteit Groningen), Rotterdam (Erasmus Universiteit Rotterdam), Nijmegen (Katholieke Universiteit Nijmegen), Amsterdam (HVA Hogeschool van Amsterdam).
Verder zijn er verschillende cursussen om journalist te worden. Je krijgt dan een paar onderdelen van de opleiding tot journalist.
Gedragscode
Voor journalisten is ook een gedragscode gemaakt. Hierin staat wat journalisten wel mogen doen en wat niet. De belangrijkste regels zijn:
- Een journalist vertelt de waarheid. Hij gaat uit van feiten, meningen en beelden.
- Een journalist mag onafhankelijk het nieuws verzamelen (Persvrijheid).
- Een journalist mag geen geld of andere zaken aannemen van iemand om het nieuws te beïnvloeden.
- Een journalist mag niet liegen.
- Als een journalist een mening opschrijft dan moet de journalist die zelf hebben gehoord. De journalist maakt alleen gebruik van betrouwbare bronnen.
- Een journalist probeert verschillende kanten van een onderwerp te laten zien (hoor en wederhoor).
- Als een journalist informatie verzamelt, vertelt hij dat hij journalist is.
- Een journalist probeert netjes om te gaan met de privacy van mensen. Als het niet nodig is, worden slachtoffers, nabestaanden, patiënten, verdachten en veroordeelden niet herkenbaar genoemd.
- Als een journalist liegt in zijn artikelen wordt de journalist hier op aangesproken en maatregelen genomen.
Artikel schrijven
Als een journalist een artikel schrijft dan zorgt hij ervoor dat hij de 5 W's (en 1 H) in zijn artikel verwerkt heeft:
- Wie?
- Wat?
- Waar?
- Wanneer?
- Waarom?
- Hoe?
De 5 W's (en 1 H) zijn vragen waarop een journalist antwoord geeft in zijn artikel. Dit is de belangrijkste informatie die een lezer wil krijgen.
Een voorbeeldje (niet echt gebeurd)
De burgemeester van Rotterdam heeft vandaag in het stadhuis een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Johan Cruijff. Johan Cruijff heeft de onderscheiding gekregen voor zijn tijd dat hij bij Feyenoord speelde. De uitreiking werd gehouden in de raadszaal waarbij familie en vrienden waren uitgenodigd.
Hetzelfde verhaaltje nog een keer en nu met de 5 W's en 1 H erin
De burgemeester van Rotterdam (WIE) heeft vandaag (WANNEER) in het stadhuis (WAAR) een koninklijke onderscheiding uitgereikt (WAT) aan Johan Cruijff. Johan Cruijff heeft de onderscheiding gekregen voor zijn tijd dat hij bij Feyenoord speelde (WAAROM). De uitreiking werd gehouden in de raadszaal waarbij familie en vrienden waren uitgenodigd (HOE).
Externe bronnen
- Villa Media(website over journalistiek)