Advocaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Een advocaat (letterlijk: toegevoegde stem) is een raadsman of raadsvrouw bij een rechtszaak. Bij de rechtszaak is de advocaat partijdig. Een advocaat in strafzaken wordt een strafpleiter genoemd.

Een advocaat verdedigt de verdachte. De advocaat kan er voor zorgen dat zijn straf minder zwaar wordt of dat de verdachte helemaal geen straf krijgt.

Advocaten zijn duur

Een advocaat inhuren is ontzettend duur. Een uurloon, nu ja, honorarium heet dat in die kringen, is al gauw 150 euro. Voor ingewikkelde zaken soms nog meer. Misschien vraag je je wel eens af, hoe de eerste de beste straatrover of aanrander - als die al gepakt wordt - aan zo'n dure advocaat komt. Waar doen ze het van, zou je denken. Zo werden de criminelen die een juwelier in Den Haag hadden overvallen en doodgeschoten zelfs verdedigd door de bekende advocaten Plasman en Spong. Het uurtarief van laatstgenoemde is zelfs 400 euro. Misschien in dit geval iets minder, want advocaten nemen natuurlijk liever geruchtmakende zaken aan, dan onbeduidende klusjes. Want dat levert gratis reclame op. Dat wordt wel weer terugverdiend met andere, minder spectaculaire opdrachten.

Wie betaalt dat?

De wet in Nederland bepaalt dat verdachten gebruik kunnen maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Alleenstaanden kunnen daarop een beroep doen als hun jaarinkomen lager is dan 25.200 euro. Voor stellen en alleenstaanden met kind is de grens 35.600 euro. De advocaat kan dan zijn rekening bij de staat indienen. Vorig jaar kostte die gratis rechtshulp de staat liefst 495 miljoen euro!

Weetjes

  • Wist je dat er een zwarte lijst voor advocaten bestaat?
  • Advocaat is ook een lepeldrankje (geklutste eieren, suiker en brandewijn)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Advocaat&oldid=481382"