Houston

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Houston (spreek uit: Joesten) is een stad in de Verenigde Staten. Het is na New York, Los Angeles en Chicago ook de grootste stad. Houston heeft 2.195.914 inwoners. De agglomeratie heeft er meer dan 6,3 miljoen. De stad ligt in de staat Texas, in het zuiden van de VS. In Houston zitten verschillende universiteiten.

In Houston komen verschillende autowegen bij elkaar, zoals de Interstate 10 en de Interstate 45. Houston heeft ook een lightrail. Dat is een kruising tussen een tram en trein. Er is nu één lijn van 13 kilometer lang. Er worden nog vijf andere lijnen aangelegd. De stad heeft twee luchthavens. George Bush Intercontential Airport is hier de drukste van. Het vliegveld is genoemd naar de voormalige president George H.W. Bush. De andere luchthaven is William P. Hobby Airport, met alleen maar korte, binnenlandse vluchten.

Hoewel Houston in het binnenland ligt, heeft het ook een haven, de op-drie-na grootste van de Verenigde Staten zelfs. De stad is met de Golf van Mexico verbonden door middel van het "Houston Ship Channel". Langs dit kanaal liggen de havens. In de Golf van Mexico liggen veel aardolievelden. Deze olie komt door middel van pijpleidingen aan in Houston, waar de olie verder wordt verwerkt. Dit heet petrochemische industrie.

De officiële bijnaam van Houston is Space City. In Houston zit namelijk het bekende Lynodon B. Johnson Space Center van de NASA. Hiervandaan houden de mensen van NASA contact met astronauten in de ruimte. De bekende uitspraak; "Houston, we have a problem" (Houston, we hebben een probleem) komt ook hiervandaan. De commandant van de Apollo 13 zei dit, toen er een explosie was in het ruimteschip.

Partnersteden

De skyline van Houston
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Houston&oldid=688511"