Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

George H.W. Bush

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George H.W. Bush
George H. W. Bush, President of the United States, 1989 official portrait.jpg
George H.W. Bush
Naam voluit George Herbert Walker Bush
Geboren 12 juni 1924
Geboren te Milton, Massachusetts
Overleden 30 november 2018
Overleden te Houston, Texas
Gehuwd met Barbara Bush
Relatie met
Partij Republikeinse Partij
Religie Episcopalisme
Stroming
Functie 41e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 1989
Aftreden 20 januari 1993
Voorganger Ronald Reagan
Opvolger Bill Clinton
Functie(s)
41e president van de Verenigde Staten
43e vicepresident van de Verenigde Staten
11e directeur van de Central Intelligence Agency
Ambassadeur naar China
Voorzitter van de Republican National Committee
Ambassadeur naar de Verenigde Staten
Lid van het Huis van Afgevaardigden
Portaal Portal.svg Politiek

George Herbert Walker Bush (Milton in Massachusetts, 12 juni 1924 - Houston in Texas, 30 november 2018) was de eenenveertigste president van de Verenigde Staten, van 1989 tot 1993. Hij was lid van de Republikeinse Partij. Bush dient niet verwart te worden met George W. Bush, die tussen 2001 en 2009 president was.

Bush was voor zijn presidentschap twee jaar lang vicepresident van Ronald Reagan. Reagan was uitermate populair en mede door die populariteit wist Bush de verkiezingen van 1988 te winnen. Bush wilde het beleid van Reagan voortzetten, maar doordat er een enorm begrotingstekort was moest Bush de belastingen verhogen. Onder Bushs presidentschap vond de val van het communisme plaats, waarbij Bush voormalige communistische landen verwelkomde. De Golfoorlog tegen het Irak van Sadam Hoessein was een andere belangrijke gebeurtenis. Hoewel Bush erg succesvol was in de oorlog, verminderde de economische groei. In 1992 verloor Bush daarom de verkiezingen van de Democraat Bill Clinton.

George H.W. Bush was de zoon van Prescott Bush, een voorname bankier die in de jaren 1950 ook politiek actief was. Hij was getrouwd met Barbara Bush. Zijn andere zoon Jeb Bush stelde zich kandidaat voor de verkiezingen van 2016.

Leven

Voor presidentschap

George Herbert Walker Bush werd op 12 juni 1924 geboren in Milton, Massachusetts. Bush was de jongste gevechtspiloot ooit, toen hij zich in de Tweede Wereldoorlog (1942 om precies te zijn) aanmeldde bij de luchtmacht. Hij was in de oorlog erg dapper en werd een keer neergehaald door de Japanners tijdens een missie om grote radarinstallaties te vernietigen bij Chichi-Jima, maar Bush werd, in tegenstelling tot zijn twee bemanningsleden, gered door de een onderzeeboot. Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen ging hij handelswetenschappen studeren aan de beroemde Yale University. Bush was nog maar 21 toen hij trouwde met Barbara Pierce.

George H.W. Bush wordt gered door de USS Finback

Missie bij Chichi-Jima

Op 2 september 1944 werd Bush vanaf het vliegdekschip USS San Jacinto op weg gestuurd samen met een paar andere vliegtuigen. George Bush was de jongste piloot op het schip. Hij zat samen met twee bemanningsleden in een Grumman TBF Avenger. De missie was om twee radarinstallaties op Chichi-Jima, in de buurt van Iwo Jima, te vernietigen. In de eerste aanvalsvlucht doken twee andere vliegtuigen op de eerste installatie af, ze werden zwaar onder vuur genomen met luchtafweergeschut maar wisten hun doel te vernietigen. Daarna was Bush aan de beurt, hij vloog op de tweede installatie af en ook hij werd zwaar onder vuur genomen. Een van de granaten Vraagteken2.png of de explosie daarvan in de lucht raakt de motor van het vliegtuig. Bush besluit echter door te gaan met zijn missie en vernietigd de laatste installatie. Hij probeerde terug te komen naar de USS San Jacinto, maar dat lukte niet. Ergens boven de zee beval hij zijn bemanningsleden om uit het vliegtuig te springen, daarna sprong hij zelf. Toen hij sprong werd hij door de Japanners gezien wegens zijn parachute en er werden onmiddellijk twee boten naar hem toe gestuurd. Inmiddels zat Bush in een geel, klein reddingsbootje wat vliegeniers van de marineluchtvaart altijd bij zich hadden, hij probeerde weg te peddelen van de boten met zijn handen. Ineens kwamen twee vliegtuigen aan die de Japanse boten onder vuur namen, daarna keerden de boten terug. Na drie uur rond te hebben gedobberd kwam de onderzeeër USS Finback, die tijdens de missie neergestorte vliegeniers moest redden, aan om Bush te redden. De twee bemanningsleden van Bush zijn echter nooit teruggevonden, zelfs nadat de USS Finback de zee grondig had afgespeurd. (Bron: WW2 Hell Under Sea, documentaire op National Geographic)

Op weg naar het presidentschap

Bush als lid van het Huis van Afgevaardigden bij president Dwight D. Eisenhower.

Bush stortte zich op de politiek en klom langzaam omhoog. Eerst was hij lid van het Huis van Afgevaardigden, maar al snel werd hij directeur van de CIA en ook nog de Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties. Hierna werd hij ambassadeur in de volksrepubliek China.

Maar Bush had hoge ambities. In 1980 deed hij al mee aan de voorverkiezingen (verkiezingen binnen de partij die bepalen wie de officiële presidentskandidaat wordt), maar Ronald Reagan was hem de baas. George H.W. Bush werd toen de running mate Vraagteken2.png van Reagan en werd toen die werd verkozen ook daadwerkelijk vicepresident.

Reagan en Bush bleven twee termijnen aan de macht. De wet verbiedt een president om meer dan twee termijnen te hebben, dus Reagan mocht in 1988 niet meer meedoen met de verkiezingen. Nu stelde Bush zich kandidaat en hij kreeg de steun van Reagan. Hij won de voorverkiezingen en ook de echte verkiezingen glansrijk. George H.W. Bush werd de 41ste president van de Verenigde Staten van Amerika.

President van de Verenigde Staten

Bush bezoekt Amerikaanse troepen in Irak, 1990.

In 1990 viel Irak onder leiding van Saddam Hoessein het kleine buurland Koeweit binnen en veroverde het. De wereld reageerde verontwaardigd en onder leiding van Bush werd er een internationale troepenmacht op de been gebracht om Koeweit te bevrijden. Deze oorlog verliep voorspoedig en Bush' populariteit steeg dan ook snel. In 1991 was Koeweit weer vrij.

Maar Bush hield zijn belofte niet. De Verenigde Staten waren in een economisch crisis en Bush verhoogde ondanks zijn belofte tóch de belastingen. Hij deed mee met de verkiezingen voor een tweede ambtstermijn, maar verloor van de Democraat Bill Clinton.

Na zijn presidentschap

Ook na zijn presidentschap bleef Bush nog politiek betrokken. In 1993 werd een aanslag op zijn leven door de veiligheidsdienst van Koeweit voorkomen. De daders waren van de Iraakse veiligheidsdienst en handelden dus in opdracht van de Iraakse regering. Als straf voor deze aanslag werden 23 raketten op het hoofdkwartier van deze veiligheidsdienst afgevuurd.

Bush kwakkelde de laatste jaren van zijn leven met zijn gezondheid. Hoewel hij voor zijn 90ste verjaardag nog ging parachutejumpen, moest hij in 2014 in het ziekenhuis worden opgenomen voor kortademigheid en in juli 2015 voor een gebroken nekwervel. Ook kreeg hij last van de ziekte van Parkinson. Op 17 april 2018 overleed zijn echtgenote Barbara. Daarna verslechterde zijn gezondheid nog verder. Op 30 november 2018 overleed George H.W. Bush in zijn huis in Houston.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_H.W._Bush&oldid=687950"