George H.W. Bush

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George H.W. Bush
George H. W. Bush, President of the United States, 1989 official portrait.jpg
George H.W. Bush
Naam voluit George Herbert Walker Bush
Geboren 12 juni 1924
Geboren te Milton, Massachusetts
Overleden 30 november 2018
Overleden te Houston, Texas
Gehuwd met Barbara Bush
Relatie met
Partij Republikeinse Partij
Religie Episcopalisme
Stroming
Functie 41e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 1989
Aftreden 20 januari 1993
Voorganger Ronald Reagan
Opvolger Bill Clinton
Functie(s)
41e president van de Verenigde Staten
43e vicepresident van de Verenigde Staten
11e directeur van de Central Intelligence Agency
Ambassadeur naar China
Voorzitter van de Republican National Committee
Ambassadeur naar de Verenigde Staten
Lid van het Huis van Afgevaardigden
Portaal Portal.svg Politiek

George Herbert Walker Bush (Milton in Massachusetts, 12 juni 1924 - Houston in Texas, 30 november 2018) was de eenenveertigste president van de Verenigde Staten, van 1989 tot 1993. Hij was lid van de Republikeinse Partij. Bush dient niet verwart te worden met George W. Bush, die tussen 2001 en 2009 president was.

Bush was voor zijn presidentschap acht jaar lang vicepresident van Ronald Reagan. Reagan was uitermate populair en mede door die populariteit wist Bush de verkiezingen van 1988 te winnen. Bush wilde het beleid van Reagan voortzetten, maar doordat er een enorm begrotingstekort was moest Bush de belastingen verhogen. Onder Bushs presidentschap vond de val van het communisme plaats, waarbij Bush voormalige communistische landen verwelkomde. De Golfoorlog tegen het Irak van Sadam Hoessein was een andere belangrijke gebeurtenis. Hoewel Bush erg succesvol was in de oorlog, verminderde de economische groei. In 1992 verloor Bush daarom de verkiezingen van de Democraat Bill Clinton.

George H.W. Bush was de zoon van Prescott Bush, een voorname bankier die in de jaren 1950 ook politiek actief was. Hij was getrouwd met Barbara Bush. Zijn andere zoon Jeb Bush stelde zich kandidaat voor de verkiezingen van 2016.

Leven

Jeugd en opleiding

George H.W. Bush wordt gered door de USS Finback

George Herbert Walker Bush werd op 12 juni 1924 geboren in Milton, Massachusetts. Bush was de jongste gevechtspiloot ooit, toen hij zich in de Tweede Wereldoorlog (1942 om precies te zijn) aanmeldde bij de luchtmacht. Hij was in de oorlog erg dapper en werd een keer neergehaald door de Japanners tijdens een missie om grote radarinstallaties te vernietigen bij Chichi-Jima, maar Bush werd, in tegenstelling tot zijn twee bemanningsleden, gered door de een onderzeeboot. Toen de Tweede Wereldoorlog was afgelopen ging hij handelswetenschappen studeren aan de beroemde Yale University. Bush was nog maar 21 toen hij trouwde met Barbara Pierce.

Tweede Wereldoorlog

Op 2 september 1944 werd Bush vanaf het vliegdekschip USS San Jacinto op weg gestuurd samen met een paar andere vliegtuigen. George Bush was de jongste piloot op het schip. Hij zat samen met twee bemanningsleden in een Grumman TBF Avenger. De missie was om twee radarinstallaties op Chichi-Jima, in de buurt van Iwo Jima, te vernietigen. In de eerste aanvalsvlucht doken twee andere vliegtuigen op de eerste installatie af, ze werden zwaar onder vuur genomen met luchtafweergeschut maar wisten hun doel te vernietigen. Daarna was Bush aan de beurt, hij vloog op de tweede installatie af en ook hij werd zwaar onder vuur genomen. Een van de granaten Vraagteken2.png of de explosie daarvan in de lucht raakt de motor van het vliegtuig. Bush besluit echter door te gaan met zijn missie en vernietigd de laatste installatie. Hij probeerde terug te komen naar de USS San Jacinto, maar dat lukte niet. Ergens boven de zee beval hij zijn bemanningsleden om uit het vliegtuig te springen, daarna sprong hij zelf. Toen hij sprong werd hij door de Japanners gezien wegens zijn parachute en er werden onmiddellijk twee boten naar hem toe gestuurd. Inmiddels zat Bush in een geel, klein reddingsbootje wat vliegeniers van de marineluchtvaart altijd bij zich hadden, hij probeerde weg te peddelen van de boten met zijn handen. Ineens kwamen twee vliegtuigen aan die de Japanse boten onder vuur namen, daarna keerden de boten terug. Na drie uur rond te hebben gedobberd kwam de onderzeeër USS Finback, die tijdens de missie neergestorte vliegeniers moest redden, aan om Bush te redden. De twee bemanningsleden van Bush zijn echter nooit teruggevonden, zelfs nadat de USS Finback de zee grondig had afgespeurd.

Huwelijk en zakelijke carrière

Het gezin in de jaren 1960

In december 1941 ontmoette George zijn toekomstige vrouw Barbara Pierce. De twee waren verloofd in 1943 en in 1945 trouwden de twee in New York. Samen kregen ze zes kinderen:

Bush maakte hierna zijn studie af aan Yale University en verhuisde naar het westen van Texas. Hij werd hier verkoper in machines voor het winnen van olie namens Dresser Industries. In deze tijd begon Bush zich ook te verdiepen in de politiek en werd lid van de Republikeinse Partij. Hij voerde campagne in 1952 voor Dwight D. Eisenhower. Datzelfde jaar werd zijn vader senator namens Connecticut in de Amerikaanse Senaat.

Politieke carrière

Bush als lid van het Huis van Afgevaardigden bij president Dwight D. Eisenhower.

In het begin van de jaren 1960 werd Bush benaderd om de politiek in te gaan. Men wilde eerst dat hij over zou stappen naar de Democratische Partij, maar kon de Republikeinse Partij niet verlaten. De Demoraten waren namelijk in die tijd erg sterk in Texas, maar de Republikeinen begonnen meer aanhang te krijgen. Bush wilde de Democratische senator voor Texas, Ralph W. Yarborough, verslaan in 1964. Yarborough had namelijk voor de Civil Rights Act of 1964 gestemd, dat mede voor het einde van de rassensegregatie zorgde. Bush vond dat de wet de macht van de federale overheid ten onrechte uitbreidde. Ook was hij zelf voorstander van de rassensegregatie. Bush verloor de verkiezingen van Yarborough.

Vervolgens werd Bush in 1966 afgevaardigde namens het 7e kiesdistrict van Texas in het Huis van Afgevaardigden. Hij was een conservatieve politicus en steunde president Richard Nixons beleid. Toch was hij een voorstander van anticonceptie en brak daarop met de Republikeinen. Ook stemde hij voor de Civil Rights Act of 1968, hoewel zijn kiesdistrict hiertegen was. In 1970 deed Bush opnieuw een poging om senator voor Texas te worden, maar verloor van de Democratische kandidaat Lloyd Bentsen. Hierna werd hij door Nixon benoemt tot de Amerikaans ambassadeur voor de Verenigde Naties. Tijdens tijd als ambassadeur moest hij de band tussen de Verenigde Staten en de volksrepubliek China verbeteren. Hij wilde dat de Volksrepubliek China een vast lid werd van de Veiligheidsraad in plaats van Taiwan (de Republiek China). Dit gebeurde ook, aangezien veel landen de volksrepubliek China als het "echte China" erkent hadden.

In 1972 was hij voor een paar maanden partijvoorzitter van de landelijke Republikeinse Partij. Tijdens deze periode brak het Watergateschandaal uit en ook moest Nixons vicepresident Spiro Agnew aftreden vanwege corruptie-verdenkingen. Men had Bush voorgesteld om de nieuwe vicepresident te worden, maar uiteindelijk werd dit Gerald Ford. Hierna werd Bush ambassadeur in de Volksrepubliek China en ging verder met het verbeteren van de banden tussen de Verenigde Staten en China. In 1976 werd Bush de directeur van de CIA. Bush kreeg de taak om het imago van de CIA op te poetsen, aangezien deze enorm onpopulair was geworden door het Watergateschandaal en de Vietnamoorlog. Ook haalde hij de banden met de militaire dictaturen in Zuid-Amerika aan (Operatie Condor). Nadat Jimmy Carter tot president verkozen werd een paar maanden later kwam er een einde aan zijn tijd als directeur; hij stopte eind 1976.

Vicepresidentschap onder Reagan

Ronald Reagan en George H.W. Bush

In 1980 wilde Bush de Republikeinse kandidaat worden voor de presidentsverkiezingen van dat jaar. De Republikeinen kozen echter Ronald Reagan als hun presidentskandidaat. Bush werd toen de running mate Vraagteken2.png van Reagan. Doordat Reagan de verkiezingen won van zittend president Jimmy Carter werd Bush vicepresident. Als vicepresident had Bush weinig taken. Eigenlijk had Reagan hem slechts twee taken gegeven. Hij ging over de deregulatie (het verminderen van regels voor het bedrijfsleven) en de strijd tegen drugs. Na 1985 was Bush ook betrokken bij de onderhandelingen met de Sovjet-Unie over het einde van de Koude Oorlog en het verminderen van (kern)wapens. Bush heeft ook enkele malen Reagans taken overgenomen. Dit gebeurde voor het eerst in 1981, nadat er een moordaanslag op Reagan was gepleegd. Reagan overleefde de aanslag, maar moest enkele weken herstellen van de operaties. In deze gevallen neemt de vicepresident de taken van de president tijdelijk over. Dit gebeurde ook bij Reagan en Bush. In zijn tweede termijn onderging Reagan meerdere operaties, waarbij Bush ook steeds tijdelijk Reagans taken overnam.

Reagan en Bush bleven twee termijnen aan de macht. De wet verbiedt een president om meer dan twee termijnen te hebben, dus Reagan mocht in 1988 niet meer meedoen met de verkiezingen. Toch was Reagans beleid nog erg populair en de Republikeinen kozen uiteindelijk Bush als hun presidentskandidaat om op het succes van Reagan mee te liften. In 1988 nam Bush het op tegen de Democratische kandidaat Micheal Dukakis. Bush wist met grote meerderheid de verkiezingen te winnen. Bush kreeg 420 van de 538 kiesmannen en 53,4% van de popular vote. Zo grote overwinning wordt in de Amerikaanse politiek een landslide genoemd. De verkiezing van Bush in 1988 is tot op heden de laatste landslide.

Presidentschap

De verkiezingsuitslag van 1988

Bush wilde het beleid van Reagan doorvoeren. Dit betekende het verlagen van de belastingen en het verkleinen van de overheidsbemoeienis. Bush was voorstander van een kleine overheid, maar had ook veel conservatieve standpunten. Zo wilde hij dat er op school gebeden werd en hij was voorstander van de doodstraf en het bezitten van wapens. Bush werd beëdigd op 20 januari 1989 en in zijn speech stelde hij dat de wereld een vreedzame en welvarende tijd doorging. De Koude Oorlog (een langlopend conflict tussen de VS en de Sovjet-Unie) zou onder Bushs presidentschap eindigen. In de maanden na zijn beëdiging viel het communisme in Oost-Europa. Dit gebeurde nadat Sovjetleider Michael Gorbatsjov zei zich niet meer te bemoeien met Oost-Europa. In 1991 viel uiteindelijk ook de Sovjet-Unie uit elkaar in verschillende landen, waaronder het huidige Rusland. Met de val van de Sovjet-Unie kwam de Koude Oorlog ten einde en de Verenigde Staten waren de grote winnaar. Ook bleven de Verenigde Staten als enige supermacht in de wereld over. Bush zette zich in voor goede banden met de voormalige communistische landen. Daarnaast gaf hij zijn goedkeuring voor de Duitse hereniging in 1990. Het einde van de Koude Oorlog en de val van de Sovjet-Unie zorgde voor een rij nieuwe conflicten. In 1990 viel Irak onder leiding van Saddam Hoessein het kleine buurland Koeweit binnen en veroverde het. De wereld reageerde verontwaardigd en onder leiding van Bush werd er een internationale troepenmacht op de been gebracht om Koeweit te bevrijden. Deze oorlog verliep voorspoedig en Bush' populariteit steeg dan ook snel. In 1991 was Koeweit weer vrij. Deze gebeurtenis wordt de Golfoorlog genoemd. Bush viel daarnaast Panama binnen om dictator Manuel Noriega omver te stoten. Dit betekende ook democratie voor Panama. In 1987 zorgde Bush voor vrijhandel met Canada en startte besprekingen voor vrijhandel met Mexico. Dit zou uiteindelijk leidden tot het NAFTA-akkoord in 1993 onder president Clinton.

Bush bezoekt Amerikaanse troepen in Irak, 1990.

Door de Koude Oorlog hadden de Verenigde Staten veel geld uitgegeven aan het leger. Ondertussen werden de belastingen verlaagd, waardoor de staatsschuld enorm was opgelopen (voornamelijk onder Reagan). In 1990 kregen de Verenigde Staten met een kleine economische crisis te maken. Bush had tijdens zijn campagne belooft de belastingen niet te verhogen, maar uiteindelijk kon hij niet anders om dit wel te doen. Het verbreken van deze belofte zorgde voor een daling in de populariteit van Bush. Onder Bush werden de rechten van gehandicapte Amerikanen verbeterd. In 1990 tekende hij de Americans with Disabilities Act of 1990, waardoor iedere persconferentie tijdens rampen ook een gebarentolk heeft. Ook kwam er meer aandacht voor de toegankelijkheid van gebouwen. Daarnaast kwam er meer geld beschikbaar voor de bestrijding van AIDS en kwamen er strengere eisen voor schone lucht. Bush benoemde rechter Clarence Thomas tot het Amerikaans Hooggerechtshof, wat een van de meest conservatieve rechters in het gerechtshof is. Ook versoepelde hij de eisen voor immigratie en kwam er geld beschikbaar voor arme kinderen. Bush was een gematigde president en veel rechtse Republikeinen vonden hem te gematigd.

De verkiezingsuitslag van 1992

In 1992 stelde hij zich herkiesbaar voor de verkiezingen van dat jaar. Hij nam het op tegen de Democratische kandidaat Bill Clinton. Bush was inmiddels vrij onpopulair geworden en daarnaast pikte Ross Perot, een onafhankelijke kandidaat, veel stemmen bij hem weg. Hierdoor de Republikeinen verdeeld tussen Bush en Perot. Dit was handig voor Clinton, die de verkiezingen won. Clinton won 370 van de 538 kiesmannen en 43% van de popular vote. Bush won slechts 168 kiesmannen en 37,4% van de stemmen. Perrot eindigde als derde en won 18,9% van de popular vote (wat voor een derde plaats erg veel is).

Latere leven

Ook na zijn presidentschap bleef Bush nog politiek betrokken. In 1993 werd een aanslag op zijn leven door de veiligheidsdienst van Koeweit voorkomen. De daders waren van de Iraakse veiligheidsdienst en handelden dus in opdracht van de Iraakse regering. Als straf voor deze aanslag werden 23 raketten op het hoofdkwartier van deze veiligheidsdienst afgevuurd.

Bush kwakkelde de laatste jaren van zijn leven met zijn gezondheid. Hoewel hij voor zijn 90ste verjaardag nog ging parachutejumpen, moest hij in 2014 in het ziekenhuis worden opgenomen voor kortademigheid en in juli 2015 voor een gebroken nekwervel. Ook kreeg hij last van de ziekte van Parkinson. Op 17 april 2018 overleed zijn echtgenote Barbara. Daarna verslechterde zijn gezondheid nog verder. Op 30 november 2018 overleed George H.W. Bush in zijn huis in Houston.

Nagedachtenis

Imago

Bush wordt vaak gezien als een gemiddelde tot bovengemiddelde president. Bush wilde aanvankelijk het beleid van Ronald Reagan doorzetten, maar wist ook veel compromissen te bereiken. Hierdoor wordt Bush ook gezien als een gematigde president, die zowel steun zocht bij de Republikeinen als de Democraten. Bush wist ervoor te zorgen dat de staatsschuld kleiner werd, maar verhoogde hiervoor de belastingen. Ook zorgde bij ervoor dat Amerikanen met een beperking gelijke rechten kregen en zette zich in voor milieubescherming. Ook wordt zijn bijdrage in de Golfoorlog gezien als iets positiefs. Onder Bush viel de Sovjet-Unie uit elkaar en Bush zorgde ervoor dat de banden tussen de Verenigde Staten en voormalige communistische landen verbeterden. Hij zette zich ook in voor de hereniging van Duitsland. Na zijn presidentschap was duidelijk dat de wereld veranderd was; de Verenigde Staten waren nu de enige supermacht in de wereld.

Monumenten en vernoemingen

Bush heeft verschillende monumenten en vernoemingen. Dit zijn:

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_H.W._Bush&oldid=704425"