San Jose

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Jose
Locatie van San Jose in Californië
Mooie plaatjes van San Jose
Circle of Palms Plaza
Het hoofdkantoor van Adobe Systems in San Jose

San Jose is de op 9 na grootste stad van de Verenigde Staten en ligt in Californië. De stad had in 2010 1.023.085 inwoners. Samen met San Francisco en Oakland vormt het een grootstedelijke agglomeratie: de San Francisco Bay Area. San Jose is de grootste van de drie, maar San Francisco is veel bekender. De agglomeratie heeft ongeveer 7,4 miljoen inwoners, dat is dus erg druk.

De naam van de stad is te danken aan de Spanjaarden. Vroeger was deze plaats namelijk een Spaanse kolonie.

Een groot deel van het aantal inwoners in de stad is Vietnamees of Latijns-Amerikaans. San Jose heeft een erg snel groeiende bevolking. Over een paar jaar zal het inwonertal de 2 miljoen halen.

San Jose ligt in Silicon Valley. In deze regio ten zuiden van de Baai van San Francisco zitten veel hightech-bedrijven. Bedrijven als Google, Youtube en Apple hebben hier hun hoofdkantoor.

Geografie & Klimaat

San Jose ligt in het zuidwesten van de VS. Hier in de buurt ligt de San Andreas-breuk. Dat is een belangrijke bron van aardbevingen in Californië, onder andere voor San Jose, Oakland en San Francisco. De stad ligt niet aan zee, maar er stroomt wel een rivier.

Namelijk de Guadalupe Rivier. Die heeft zijn bron helemaal in de bergen en mondt uit bij de Baai van San Francisco. Vroeger was er in het gedeelte waar deze rivier door San Jose stroomde goud te vinden. Heel veel goudzoekers gingen toen hier naar toe.

Net zoals het overgrote deel van Californië heeft San Jose een mediterraan klimaat. San Jose is voor een groot deel "beschermd" door bergen. In de buurt zijn woestijnachtige gebieden. De gemiddelde temperatuur is rond de 20 en 24 graden.

Heel het jaar is het klimaat in de stad nogal vochtig. Omdat er veel bossen in de omgeving zijn en de zon hier veel schijnt, zijn er vaak bosbranden of gras-branden. De meeste bomen in het gebied zijn loofbomen of mediterrane planten/bomen. In de omgeving leven dan ook verschillende diersoorten.

Geschiedenis

Begin-geschiedenis

Voordat er Europese nederzettingen hier waren, was het gebied waar nu deze stad ligt bewoond door verschillende groepen indianen. Dat waren vaak indianen van de Ohlone-stam. Net zoals in de inleiding gezegd, was de eerste nederzetting op de plaats waar nu San Jose ligt gesticht door de Spanjaarden. Dit gebied werd toen onderdeel van Nieuw-Spanje (Spaans-Amerika). In het jaar 1821 kwam San Jose in handen van Mexico. Later werd San Jose weer veroverd door de Verenigde Staten.

Dat was heel moeilijk en er waren veel bloedige veldslagen tussen de Mexicanen en de Amerikanen. Voor het eerst kreeg San Jose een burgemeester. Die heette toen Josiah Belden. In het jaar 1906 werd San Jose getroffen door een aardbeving. San Francisco werd erger getroffen. Meer dan wel 100 mensen stierven er door. Het aantal gewonden was zelfs nog hoger dan het aantal van de doden.

Late geschiedenis

De Tweede Wereldoorlog was een slechte periode voor de stad. Japanse immigranten uit de Japantown van San Jose werden namelijk allemaal gestuurd naar interneringskampen. Dat was zo, omdat Japan toen een bondgenoot van Duitsland (Adolf Hitler) was. Veel Japanners werden hier vermoord, net zoals de Japanners andere mensen vermoorden in interneringskampen in Indonesië of China bijvoorbeeld.

Er kwamen ook nog rellen om Joden, Mexicanen onder andere hier te gaan vermoorden. Het volk was er niet blij mee. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de economie van San Jose enorm veel. Veel bedrijven en banken gingen hier vestigen. Die bouwden vele aantallen wolkenkrabbers, voornamelijk in het centrum. Ook gingen vele militaire bases hier vestigen. Dat leger beschermt de omgeving onder andere als er oorlog uitbreekt of zo.

Bevolking

In het jaar 2010 had San Jose 1.023.085 inwoners. De bevolking stijgt heel snel en over een paar jaar zal het 2 miljoen bereiken. In een gezin in San Jose zijn gemiddeld 3 personen. Veel mensen in de stad zijn van 30 t/m 50 jaar oud. San Jose heeft al een snel stijgende bevolking sinds het begin van de 20e eeuw. Heel weinig mensen leven hier onder de armoedegrens.

Dat betekent dat je te arm leeft, bijvoorbeeld dat je een bedelaar bent. De helft van de bevolking van San Jose is Blank Amerikaans, de rest vooral Aziatisch of Latijns-Amerikaans. Overige etnische groepen (zwarte mensen, indianen) zijn in de minderheid. Veel inwoners van San Jose zijn christenen (zowel rooms-katholiek als oost-orthodox). Natuurlijk zijn er ook veel andere godsdiensten. Daarvan zijn het boeddhisme, hindoeïsme, jodendom en de islam het belangrijkste.

San Jose is de stad waar de meeste Vietnamese bevolking woont buiten Vietnam. Daarom zijn er ook heel veel Vietnamese winkels, bedrijven en restaurants. De Latijns-Amerikanen in de stad zijn vaak Brazilianen, Argentijnen, Peruanen en Venezolanen. Deze twee etnische soorten allochtonen zijn naar San Jose geïmmigreerd in de laatste 50 jaar.

Politiek

San Jose is een centrum van politiek, maar ook van criminaliteit. De stad wordt bestuurd door een burgemeester en een gemeenteraad. Elke vier jaar wordt er een nieuwe burgemeester en gemeenteraad gekozen. Chuck Reed is de huidige burgemeester van San Jose. Door de gemeenteraad wordt een vice-burgemeester gekozen.

Net zoals de rest van de Verenigde Staten is de politiek hier democratisch. Iedereen heeft hier vrijheid, maar doe geen misdaden. In de stad zijn veel politieke kantoren te vinden. Als je problemen hebt met wie dan ook, kan de rechtsbijstand (als je die tenminste betaalt) je gaan helpen en jouw probleem oplossen. Omdat San Jose een grote, dichtbevolkte stad is, zijn er veel criminelen.

De criminaliteit daalt er niet eens, maar stijgt veel. San Jose is een niet heel veilige stad. Hoewel de criminaliteit hier veel stijgt, is het één van de veiligste steden in heel de VS. Verschillende misdaden worden hier gepleegd. Dit zijn de meest voorkomende: moord, verkrachting, diefstal, zware mishandeling, inbraak en autodiefstal.

Economie

Het financiële, industriële centrum van Silicon Valley is San Jose. De stad is ook de grootste van de vallei. Veel bedrijven hebben hier hun hoofdkantoor gevestigd. Een bekend voorbeeld is Adobe Systems. Dat is een software-bedrijf. Het bedrijf EBay is ook ongeveer even zo bekend. EBay is bedoeld als een online veiling/winkel waar je vooral elektronische spullen zoals computers en mobieltjes kunt kopen. In San Jose zijn heel veel wolkenkrabbers.

Die zijn namelijk hoofdkantoren van bedrijven. Het inkomen per persoon of huishouden is heel hoog hier. Ook het BNP (Bruto Nationaal Product) is hoog. De wolkenkrabbers liggen allemaal in het centrum van San Jose. Inwoners van de stad noemen dat de "downtown" van San Jose. Veel mensen maken er graag foto's van. Huizen in San Jose hebben wel hoge kosten.

Vervoer

In zo'n drukke stad als San Jose is natuurlijk ook veel vervoer. Men kan via verschillende manieren door de stad en naar andere plaatsen reizen. Bij Mineta San Jose International Airport kun je naar het binnen- en buitenland per vliegtuig. Binnen de stad reizen mensen vaak met de auto, taxi, tram, bus of een soort rail-service.

Inwoners in het noorden van San Jose kunnen beter met de luchthavens van Oakland of San Francisco naar het buitenland (of binnenland) vliegen. Er zijn heel veel snelwegen in de stad. Je kunt hier mee naar verschillende steden, zoals Los Angeles, New York City, Chicago en Houston. In de binnenstad zijn veel gewone wegen.

Cultuur

San Jose heeft een interessante cultuur.

Architectuur & Kunst

San Jose heeft een mooie internationale luchthaven. Namelijk de luchthaven Mineta San Jose International Airport. Het is een hele moderne luchthaven. Samen met de wolkenkrabbers in de "downtown" van San Jose behoort dit tot één van de modernste gebouwen in San Jose. In de stad zijn verschillende vormen van architectuur.

Het De Anza Hotel is een prachtig art-deco gebouw. Dit hotel ligt midden in de centrale zakenwijk van San Jose. San Jose heeft ook nog hele oude 17e eeuwse gebouwen. Veel theaters hebben die stijl. Het Children's Discovery Museum San Jose staat bekend om zijn fleurige kleurrijke gebouw. Kunst en architectuur zijn belangrijke onderdelen van de cultuur in San Jose.

In de toekomst wil men de internationale luchthaven van San Jose uitbreiden en mooier maken. San Jose heeft een centrum dat volstaat met bezienswaardigheden, waaronder standbeelden. In het jaar 2001 werd er een leuke tentoonstelling van versierde haaien gemaakt in de stad. Allerlei verschillende modellen werden gemaakt. Adobe Systems bedacht in 2006 een mooi model om het hoofdkantoor van hun hier op te fleuren.

Uiteindelijk werd er van een saai kantoor een prachtige, fleurige wolkenkrabber gemaakt. Ook werd hij heel erg modern. Sindsdien staat het hoofdkantoor van Adobe Systems voor één van de symbolen van San Jose. 's Werelds grootste en meest getalenteerde jeugdtheater ligt in deze stad. Theater, drama en toneelspelen zijn erg geliefd bij kinderen uit San Jose. Jaarlijks wordt er een leuk filmfestival gehouden in San Jose.

Sport

San Jose is een stad met een grotendeels sportieve bevolking. Voetbal, honkbal en hockey zijn de populairste sporten in de stad. Het beste hockey-team van San Jose is San Jose Sharks. De San Jose Earthquakes is het beste voetbalteam van de stad. Ooit hadden de San Jose Sharks bijna een hele belangrijke cup gehaald.

Dat was de Stanley Cup in het jaar 2004. In de finale verloor het hockey-team van de Calgary Flames uit Calgary (Canada). De Sharks hebben wel de laatste tijd veel van de Pacific Division gewonnen. Voor al de voetbalclubs in San Jose is veel plaats nodig om te voetballen. Een bekend stadion is HP Pavilion Sport Arena.

Die wordt gesponsord door het computer-bedrijf Hewlet-Packard (HP is de afkorting ervan). Op de universiteiten van San Jose wordt veel atletiek gedaan. San Jose heeft heel veel bekende atletiek-teams. Ook tennis is populair. Aziaten doen vaak aan judo, taekwondo, kungfu, karate of andere vechtsporten. Rugby wordt gedaan door sterke, forse mensen. Lenige mensen doen vaak aan turnen.

Voorzieningen

De San Jose Water Company is het bedrijf dat San Jose watervoorzieningen levert. Hij levert het voor de hele stad en is daarom heel erg belangrijk. Het water dat men krijgt in San Jose heeft verschillende bronnen. Die kunnen worden ontzout uit het zeewater, gereinigd rioolwater door de bedrijven van water-reiniging. Vuilnis dat herbruikbaar is wordt gerecycled door speciale recycle-systemen in San Jose.

Voorbeelden van voorwerpen die worden gerecycled zijn plastic flessen, aluminium meubels en spuitbussen. De Pacific Gas and Electric Company levert aardgas en elektriciteit aan de bevolking in San Jose. Telefoon-communicatie wordt geregeld door AT&T en kabel-televisies door Comcast. Internet wordt door allebei de laatst opgenoemde bedrijven gedaan. San Jose is een centrum van onderwijs en studenten.

Er zijn een groot aantal hogescholen en universiteiten voor de slimme studenten hier. De grootste universiteit is de San Jose State University. Die werd ongeveer 200 jaar geleden opgericht. Nu zijn er heel veel campussen in deze universiteiten. Voor de Latijns-Amerikaanse studenten is er een speciale universiteit.

Die is ook door Latijns-Amerikaanse professors opgericht. Andere bekende universiteiten in de stad zijn de California University of Management and Technology, de Stanford University en de Golden Gate University. Er zijn een klein aantal privé-scholen in de stad te vinden. Voorbeelden van privé-scholen in San Jose zijn de Notre Dame High School San Jose en The Harker School. De bekendste bibliotheek van de stad is de Dr Martin Luther King Jr. Library.

Lijst van bekende bezienswaardigheden

.


Bekende personen

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=San_Jose&oldid=657690"