Nice

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De ingang van de haven van Nice.

Nice is een stad in het zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee. In de stad komen veel toeristen. Nice is daarom belangrijk. Het ligt aan de Cote d'Azur, in het departement Alpes-Maritimes. Nice heeft ongeveer 347.000 inwoners. De stad heeft ook een vliegveld. Op de plek waar nu Nice ligt zijn nederzettingen van 4000 jaar geleden gevonden. Nice is dus al lang bewoond. Tijdens de tijd van de Grieken werd het een stad. Later kwam ook Nice in de handen van de Romeinen.

Geschiedenis

Oudheid, Romeinen en daarna

Romeinse ruïnes

400.000 jaar geleden woonden de eerste mensen in Nice. In de vierde eeuw voor Christus versloegen de Grieken de Liguriërs. Om de overwinning te vieren bouwden ze de stad Νικαία. De stad werd vernoemd naar de Griekse godin Nikè. De stad groeide snel uit tot een drukke handelsplek aan de Ligurische Zee. In 154 voor Christus vestigden de Romeinen zich in Nice. Om de stad te beschermen bouwden ze een stad naast Nice, Cimiez. In de 5de eeuw werd deze stad opgeheven, zodat Nice kon groeien. In 508 vielen de Ostrogoten de stad aan en uiteindelijk kwam de stad in 536 in handen van Frankrijk. Nice werkte samen met andere plaatsen in de buurt. Zo kon Nice zich verdedigen tegen de aanval van de Saracenen. In 813, 859 en 880 werd Nice geplunderd. De stad kwam in de handen van moslims, die door de Fransen werden verdreven.

12de tot 19de eeuw

De haven van Nice in de 18de eeuw.

In 1144 kreeg de stad een gemeenteraad. Nice werd vrienden met Pisa, waardoor Genua een vijand werd. In de 13de eeuw was dit goed te zien. In 1600 werd de stad belegerd door koning Hendrik IV van Frankrijk. Door het Verdrag van Lyon bleef Nice bij Savoye horen. In 1642 werden de Spanjaarden uiteindelijk uit de stad verdreven en in 1691 werd Nice bij Frankrijk gevoegd. Tijdens de Spaanse successieoorlog kwam Nice opnieuw in handen van Spanje. Frankrijk viel Nice aan, waardoor er veel schade was. In 1748 werd de Nice opnieuw onderdeel van Savoye. Een jaar later werd de huidige haven aangelegd. In 1793 werd na een volksstemming Nice bij Frankrijk gevoegd. In 1800 werd de regio een korte tijd door Oostenrijk bezet, maar snel werd het weer onderdeel van Frankrijk. Ondertussen werd Nice een stad waar de Engelse adel op vakantie ging. Ook de adel uit andere Europese landen in Nice. Later werd Nice ook een industrie-stad. De stad trok hierdoor veel gastarbeiders aan uit Italië.

Tweede Wereldoorlog en daarna

In oktober 1943 werd de stad bezet door Duitsers. In bergen rondom de stad vond er veel verzet plaats. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er minder Engelsen naar de stad, maar meer mensen uit voormalige Franse koloniën. In 1976 vond de kraak van de eeuw plaats. Toen werden er verschillende kluizen opengebroken en werd er 50 miljoen frank (7,6 miljoen euro) gestolen. Drie jaar later overleden er 23 mensen tijdens een vloedgolf aan de kust. In 2016 vielen er 84 doden bij de aanslag in Nice op 14 juli 2016.

Verkeer en vervoer

Een boulevard langs het strand van Nice.

Nice heeft verschillende spoorwegstations en ook de TGV stopt in de stad. Ook heeft de stad een eigen vliegveld, luchthaven Nice Côte d'Azur.

Stedenbanden

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nice&oldid=666260"