Luchthaven

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Vliegveld)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De luchthaven van Belize-City, Belize

Een luchthaven is een gebouw met landingsbanen wat wordt gebruikt voor de luchtvaart.

Een luchthaven bestaat uit verschillende delen. Het belangrijkste deel is natuurlijk de landingsbaan, waar vliegtuigen opstijgen en landen. Je hebt ook taxibanen. Via taxibanen 'taxi' je van de terminal naar de landingsbaan. De terminal is het grote gebouw waar je vertrekt en aankomt. Hier kun je je bagage inchecken. Je geeft je koffers dan aan een persoon achter de balie. Via een lopende band gaat je koffer zo het vliegtuig in. In de terminal heb je ook winkels, restaurants en de douane.

De belangrijkste luchthaven van Nederland is Schiphol bij Amsterdam. Schiphol is de 14e grootste luchthaven ter wereld. Behalve Schiphol heb je ook nog andere luchthavens in Nederland, zoals Rotterdam The Hague Airport tussen Rotterdam en Den Haag en Eindhoven Airport bij Eindhoven. De drukste luchthaven van België is Brussels Airport in Zaventem, vlakbij Brussel. De drukste luchthaven van de wereld is Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport in de stad Atlanta, Verenigde Staten.

In de verkeerstoren wordt geregeld waneer het vliegtuig mag landen en op welke landingsbaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luchthaven&oldid=687716"