Maastricht Aachen Airport

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maastricht Aachen Airport
MaastrichtAachenAirportTerminal.JPG
IATA: MST ICAO: EHBK
Opgericht 1945
Type Publiek
Eigenaar OmDv
Stad Beek (bij Maastricht)
Hoogte 114 m
Website: http://www.maa.nl/
Startbanen
Baan Lengte Materiaal
03-21 2750 m Asfalt
Portaal Portal.svg Luchtvaart

Maastricht Aachen Airport is een luchthaven in Nederland. Het vliegveld ligt bij het dorpje Beek, en wordt in de volksmond daarom ook wel Vliegveld Beek genoemd. Vooral Nederlandse vakantiegangers uit Maastricht e.o. maken gebruik van het vliegveld. Ook is het na Schiphol de grootste vrachtluchthaven van Nederland.

In 2010 maakte 270.000 mensen gebruik van de luchthaven. Daarmee is het na Groningen Airport Eelde de kleinste luchthaven in Nederland met lijndiensten. Op het hoogtepunt, in 2005, maakte 356.000 mensen gebruik van Maastricht Aachen Airport. Er vertrekken alleen maar vluchten naar bestemmingen in Europa en Turkije.

Het aantal bestemmingen is de afgelopen jaren afgenomen. Transavia, KLM en Germanwings zijn al vertokken. Ook Ryanair heeft het aantal vluchten verminderd. Daarnaast bleek een lijn naar Londen met FlyBe geen succes.

Er kwamen grote plannen voor de luchthaven. Bijvoorbeeld om een groter hotel bouwen, een groter vrachtarsenaal met platform aan te leggen, een ringweg rond het bedrijventerrein te bouwen en een nieuwe passagiersterminal aan de andere kant van het vliegveld. Maar veel omwonenden zijn tegen deze plannen. Een van de actiegroepen is Vereniging Geen Uitbreiding Vliegveld Beek.

Luchtvaartmaatschappijen & bestemmingen

Luchtvaartmaatschappij Bestemmingen
Germania Palma de Mallorca
Corendon Dutch Airlines Antalya, Kreta, Faro
Ryanair Girona, Alicante, Bari
WIZZ Katowice
Albastar Lourdes (Charter)

Verder worden er vrachtvluchten uitgevoerd naar Nairobi, Luxemburg, Istanbul, Johannesburg, Moskou, Peking, Hong Kong, Stockholm, Bangkok, Shanghai, Milaan, Madrid, Oostende, Birmingham en Amman.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maastricht_Aachen_Airport&oldid=684345"