Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Middellandse Zee

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

De Middellandse Zee ligt ten zuiden van Europa en ten noorden van Afrika, meer precies tussen Zuid-Europa, West-Azië en Noord-Afrika. De zee is 3850 km lang en heeft een gemiddelde breedte van 600 km, de gemiddelde diepte is ongeveer 1430 m. De totale oppervlakte van de zee is ongeveer 2 miljoen km².

Er is bijna geen eb en vloed door de nauwe verbinding met de Atlantische Oceaan. Deze verbinding noemen we de Straat van Gibraltar. De Middellandse Zee heeft ook nog 'zijzeeën' zoals de Ionische Zee en de Egeïsche Zee.

Geografie

De Middellandse Zee is een intercontinentale middellandse zee of middelzee, het vormt de grens tussen Europa en Afrika en gedeeltelijk ook die tussen Europa en Azië. De zee is via de Straat van Gibraltar (tussen Spanje en Marokko) verbonden met de Atlantische Oceaan en via de Bosporus met de Zwarte Zee, die volgens sommige opvattingen (maar niet volgens het dagelijkse spraakgebruik) ook tot de Middellandse Zee behoort. De verbinding met de Rode Zee is een kunstmatige en verloopt via het Suezkanaal dat in Egypte ligt.

Tot de Middellandse Zee behoren ook de Adriatische Zee ten oosten van Italië, de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Aziatisch Turkije, de Ionische Zee tussen Italië en Griekenland, de Tyrreense Zee ten westen van Italië, de Ligurische Zee ten noorden van Corsica, de Levantijnse Zee ten oosten van Cyprus, de Zee van Alborán tussen Spanje en Marokko, de Balearische Zee tussen Spanje en de Balearen en de Libische Zee tussen Libië en Kreta

Landen

Landen die aan de Middellandse Zee grenzen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Middellandse_Zee&oldid=481366"