Botnische Golf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van de Botnische Golf in Europa

De Botnische Golf (Zweeds: Bottniska viken, Fins: Pohjanlahti) is het noordelijkste gedeelte van de Oostzee. De Botnische Golf ligt tussen Zweden en Finland. In het zuiden liggen de Ålandseilanden. De gebieden rond deze golf zijn dicht bebost en men vindt hier regelmatig bosbouw.

In de winter gebeurt het vaak dat een (groot) gedeelte van de Botnische Golf dicht vriest. Vooral in het noordelijkste deel van de golf gebeurt dit regelmatig, hoe zuidelijker, hoe minder vaak de zee er dicht vriest.

De Botnische Golf is interessant omdat zijn zoutgehalte naar het noorden toe snel daalt. In het zuiden is het water het normale brakke water van de Oostzee (zoals de zee bij ons), maar in het noorden heeft het een zoutgehalte dat zo laag is dat men het zout in het water niet meer kan proeven en er vele vissen leven die normaal niet in zeeën kunnen overleven.

Steden aan de Botnische Golf

Sfeerbeeld

In Zweden:

In Finland:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Botnische_Golf&oldid=686484"