Adriatische Zee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van de Adriatische Zee

De Adriatische Zee is een zee in Europa. Italië, Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Albanië liggen aan de Adriatische Zee. De zee heeft een oppervlakte van 160.000 km² en het diepste punt is 900 m onder de zeeoppervlakte. De Adriatische Zee grenst aan de Ionische Zee. Er is nauwelijks sprake van eb en vloed. Er zwemmen onder andere witte haaien in de Adriatische Zee. Vooral het stuk aan Italië is zeer toeristisch aangelegd, het klimaat is er dan ook ideaal.

De Adriatische Zee scheidt de Balkan van het Apennijns Schiereiland. De landen rond de Adriatische Zee werken ook samen in de Adriatische Euregio. In de zee liggen meer dan 1300 eilanden, waarvan de meeste bij Kroatië horen. Krk en Cres zijn de grootste eilanden. Onder meer de Dalmatische Eilanden en de Kvarner-eilanden liggen in de zee. De Adriatische Zee loopt over in de Ionische Zee door middel van de Straat van Otranto tussen Italië en Albanië.

Aan de Adriatische Zee liggen verschillende grote steden als Venetië, Triëst, Bari, Ancona, Pescara, Split, Dubrovnik, Durrës en Vlorë.

Zicht op zee vanuit Kroatië
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adriatische_Zee&oldid=685514"