Mensenhaai

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Witte haai)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mensenhaai
Carcharodon carcharias

White shark.jpg

Leefgebied Bijna wereldwijd
Leefomgeving Open oceanen
Behoort tot de Kraakbeenachtige vissen (Chondrichthyes), Vissen, Gewervelden

Cypron-Range Carcharodon carcharias.svg

Portaal Portal.svg Biologie

De mensenhaai of de witte haai (Carcharodon carcharias) is de grootste roofvis ter wereld. Hij behoort zoals alle haaien tot de Kraakbeenachtige vissen. Er zijn maar 2 haaien die groter zijn dan de mensenhaai; alleen de reuzenhaai (10 meter) en de walvishaai (13 meter) worden langer. De mensenhaai wordt tot 6 meter lang, en dat is erg groot voor een haai.

Ze komen in Europa voor in de Adriatische Zee (ligt aan Italië), de Franse kust en aan de Middellandse Zee. Ze leven meestal op een diepte van 1000 meter. De mensenhaai weet zich erg goed te verstoppen. Zijn kleur is niet goed te zien in het water, waardoor hij in een keer kan aanvallen, uit het niets. De mensenhaai staat op de lijst van bedreigde diersoorten, mede doordat sportvissers maar wat graag een mensenhaai willen vangen.

Als je een mensenhaai gevangen houdt gaat hij vroeg dood, na 2 weken kan het dier al dood zijn.

De maximaal vastgestelde levensduur van de witte haai loopt in diverse studies ver uiteen. Ouder onderzoek stelde de leeftijd van het oudste exemplaar vast op 23 jaar. Later onderzoek kwam uit op een leeftijd van 73 jaar voor de oudste haai.

Kenmerken

De mensenhaai hoort tot de groep Makreelhaaien. De witte haai wordt gemiddeld ongeveer 4 tot 5 meter lang, en zo'n 680 tot 1100 kilo zwaar. Er zijn groteren gevonden, alleen die zijn er bijna niet meer. Zo'n haai was 5 tot 6 meter, en het maximale gewicht bedraagt ongeveer 2000 kilo. Hen tanden zijn ongeveer 5 cm lang, maar dat is nog niet het enige, hij heeft er een mond vol van. Als zijn tanden zijn versleten, komen er gewoon weer nieuwe tanden.

Voedsel

Een volwassen haai eet voornamelijk grote vissen, zoals zwaardvissen, makreelachtigen en tonijn. Af en toe eet de haai ook zeehonden en andere grote zeezoogdieren, maar meestal vissen. Vaak komen mensenhaaien op bloed af, dat ze van meer dan 2 kilometer kunnen ruiken. Ook eet de mensenhaai kleinere haaien op, die gemakkelijk te eten zijn. Over het algemeen is de mensenhaai een carnivoor, want hij eet dieren van elke soort.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mensenhaai&oldid=799089"