Meter

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De meter (symbool m) is de internationale standaardeenheid voor lengte. Daarvan afgeleid zijn de namen van

  • één tiende, één honderdste, één duizendste maal zo klein als één meter en nog kleiner en
  • tien maal, honderd maal, duizend maal zo groot en nog groter als één meter. Zo bestaat de meter uit 100 (honderd) centimeter.

Onderaan deze pagina ('De lengtes van de meter') vind je de namen die daaraan gegeven zijn.

Meest gebruikte afgeleide maten:

1.000 meter = 1 kilometer
100 meter = 1 hectometer
10 meter = 1 decameter
1 meter = 1 meter
0,1 meter = 1 decimeter
0,01 meter = 1 centimeter
0,001 meter = 1 Millimeter

Geschiedenis

De meter werd in 1791 gedefinieerd door de Franse Academie van Wetenschappen als het tienmiljoenste deel van de afstand rond het aardoppervlak, vanaf de Noordpool tot aan de evenaar, langs de meridiaan van Parijs. Dit was in de tijd van Napoleon. Vóór die tijd werd er gemeten met bijvoorbeeld de oude lengtematen duim, el en voet.
De moeite om die afstand nauwkeurig te meten, leidde er in 1889 toe dat het Internationale Bureau voor Maten en Gewichten de meter definieerde als de afstand tussen twee krassen op een staaf van platina-iridium, de zgn. X-meter, bewaard in Sèvres, Frankrijk.

miniature

Meetinstrumenten

Er zijn verschillende meetinstrumenten waarmee je de lengte van iets kunt meten.

Een meetlat of meetstok van een (markt)koopman die bijvoorbeeld lappen stof verkocht moest vroeger geijkt zijn. Dat wil zeggen dat er elk jaar gecontroleerd werd of de meter inderdaad nog een meter was zoals de staaf van platina-iridium. Bijvoorbeeld taximeters (die bepalen hoever een taxi met de klant heeft gereden, moeten nog steeds geijkt worden. De afspraken hierover zijn vastgelegd in een wet. De Metrologiewet. Op een hobbymeetinstrument zoals een rolmaat staat soms nog dat die (eigenlijk) niet voor handelsdoeleinden gebruikt mag worden. Soms wordt dat nog aangegeven met de letter X.

Meer informatie lees je op de pagina Meetinstrument.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Meter&oldid=799784"