Kraakbeenachtige vissen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kraakbeenachtige vissen
Chondrichthyes

Chondrichthyes.jpg

Leefgebied Vrijwel werelwijd
Leefomgeving Oceanen
Behoort tot de Vissen, Gewervelden
Portaal Portal.svg Biologie

Kraakbeenachtige vissen (Chondrichthyes) hebben voornamelijk skeletten hebben samengesteld uit kraakbeen (zeg maar het zachte bot dat ook in je oor zit). Ze kunnen worden vergeleken met de beenvissen (Osteichthyes), die skeletten hebben die voornamelijk uit botweefsel bestaan. Kraakbeenachtige vissen hebben kaken zoals bij de gewervelde dieren met gepaarde vinnen, gepaarde neusgaten, schubben en een hart met zijn kamers in serie. Bestaande Kraakbeenachtige vissen variëren in grootte van de 10 cm zoals de vinloze slaapstraal, tot de 10 meter zoals de walvishaai.

Soorten

Er bestaan zo'n 1000 soorten kraakbeenvissen waaronder ongeveer 400 soorten haaien en 600 soorten roggen en pijlstaartroggen en ongeveer 30 soorten holocephali, zoals zeekatten, chimères of draakvissen. Meestal zijn dit diepzeevissen waarover nog maar weinig bekend is)

De Kraakbeenachtige vissen zijn dus verdeeld in twee subklassen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kraakbeenachtige_vissen&oldid=801122"