Luleå

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Zicht op Luleå

Luleå is een stad in het noorden van Zweden. Het is de hoofdstad van de provincie Norrbottens län en het ligt in het landschap Norrbotten. De stad Luleå heeft een oppervlakte van 28,81 km² en er wonen 45.467 mensen. De gemeente Luleå heeft een oppervlakte van 4997,6 km² (waarvan 2110,0 km² land) en er wonen 74.374 mensen (2012). Karl Petersen is de burgemeester en er is geen tijdverschil met Nederland en België.

Luleå heeft de eerste Technische Universiteit van Zweden. Er heerst een landklimaat. Facebook heeft een datacentrum in Luleå.

De rivier de Lule älv mondt bij Luleå uit in de Botnische Golf. Er staat een belangrijke haven waar onder andere ijzererts en hout wordt verscheept. Luleå heeft dan ook de grootste overslaghaven van Zweden. Vanaf de 13e eeuw is de stad al bekend als havenstad. In 1621 stichtte Gustaaf II Adolf van Zweden de stad officieel, maar op een andere plek, namelijk waar nu Gammelstad ligt. In 1649 moest men de stad verplaatsen naar de huidige plaats. In de 18e eeuw ontdekte men dat er ijzererts in de grond zat rond Kiruna. Nog steeds wordt er ijzererts verscheept via Luleå. In 1887 werd een gedeelte van de stad vernield door een brand. In 1907 kreeg Luleå de eerste spoorverbinding. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de stad zich snel, het is één van de snelst groeiende steden. Luleå is een belangrijk verkeers- en spoorwegknooppunt. De stad heeft zelfs een vliegveld, Luleå Airport, dat jaarlijks meer dan 900.000 passagiers vervoerd. De luchthaven wordt veel gebruikt voor vluchten binnen Zweden, vaak naar Stockholm.

Umeå is met 215 kilometer de dichtstbijzijnde stad. Omdat Luleå zo noordelijk ligt, is het vaak ver reizen. Veel mensen pakken een vliegtuig vanaf Luleå Airport en gaan 725 kilometer naar het zuiden, naar Stockholm. Voor andere grote steden, zoals Göteborg, moet je wel 1025 km reizen en naar Malmö is het wel meer dan 1200 kilometer! In Luleå begint de Europese weg 10 (E10). Deze eindigt 850 kilometer verderop in het Noorse Å.

Luleå heeft stedenbanden met Tromsø in Noorwegen, Kemi in Finland, Moermansk in Rusland, Zenica in Bosnië en Herzegovina, Çeşme in Turkije en Puerto Cabezas in Nicaragua.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luleå&oldid=412549"