Malmö

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Malmö
Locatie van Malmö
De Turning Torso

Malmö (uitspraak: Malmeu) is op Stockholm en Göteborg na de grootste stad van Zweden. Malmö ligt in het landschap Skåne en is de hoofdstad van de provincie Skåne län en de gemeente Malmö. De stad ligt in het zuidelijkste puntje van Zweden. Er is geen tijdverschil met Nederland en België (allebei in tijdzone GMT +1 uur. In Malmö heerst een zeeklimaat. In Malmö wonen 280.000 mensen. De burgemeester is Ilmar Reepalu. Malmö is een handels- en havenstad. Hanzeschepen kwamen al in de 13e en 14e eeuw in de haven. Vroeger was dit een belangrijke Deense stad, omdat het toen bij Denemarken hoorde. Dit kan je nog altijd zien aan de bouw van de huizen. Er wonen in de stad verschillende nationaliteiten en er worden heel veel verschillende talen gesproken. Malmö is 71,76 km². Malmö is een vrij moderne stad. In de stad staat ook de hoogste toren van Zweden, de Turning Torso. Deze toren is redelijk beroemd over de hele wereld door de unieke vorm. Ook werd in 2013 het Eurovisiesongfestival in deze stad gehouden. Malmö is de geboortestad van Zlatan Ibrahimović, een bekende voetballer.

Vervoer

Vanuit Malmö gaat er een 16 kilometer lange brug naar Kopenhagen, deze brug heet de Sontbrug en werd in 2000 gebouwd. In de stad zijn verschillende treinstations. De treinen gaan naar Stockholm, maar ook naar Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Malmö heeft vaste veerbootverbindingen met Duitsland. Er is ook een luchthaven, Malmö Airport. Lund is met 16 kilometer de dichtstbijzijnde stad en Helsingborg ligt er 53 kilometer vandaan. Göteborg ligt 240 kilometer naar het noorden en Stockholm ligt 515 kilometer naar het noordoosten.

Bezienswaardigheden

Als je in Malmö bent, kan je een aantal dingen bezoeken. Je kan de Turning Torso bezoeken, over de Sontbrug naar Kopenhagen wandelen, Malmö Stadion, Malmö konsthall, Malmöhus en Rosengård. Er zijn ook verschillende winkelcentra en pleinen waar restaurantjes en cafeetjes te vinden zijn.

Geografie

Malmö is ingedeeld in 5 stadsdelen:

  • Söder (Hier wonen de meeste mensen, ruim 75.000)
  • Öster
  • Norr
  • Väster
  • Innerstaden

Stedenbanden

Malmö heeft 10 stedenbanden:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Malmö&oldid=658539"