Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Algerije

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Democratische Volksrepubliek Algerije
الجمهورية الجزائرية / al-djoemhoeriyya al-djaza'iriyya
الديمقراطية الشعبية / al-dimoeqratiyya al-sa'biyya

Algerijnse vlagAlgerijns embleem Algeria (orthographic projection).svg

Hoofdstad Algiers
Aantal inwoners 40.969.443 (2017)
Oppervlakte 2.381.741 km²
Regeringsvorm Republiek
President Abdelaziz Bouteflika (sinds 1999)
Premier Ahmed Ouyahia (sinds 2017)
Godsdienst Islam (99%)
Katholiek (1%)
Taal Arabisch (العَرَبِيَّة)
Berber (ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ)
Munteenheid Algerijnse dinar
Volkslied Kassaman
Nationale feestdag Dag van de revolutie (1 november)
Landcode DZA


Algerije is een land in Noord-Afrika dat grenst aan Libië, Mali, Mauritanië, Marokko, Westelijke Sahara, Tunesië en de Middellandse Zee. De hoofdstad is Algiers.

Algemeen

Algerije is een land in Noord-Afrika, en ligt tussen Marokko en Tunesië. De hoofdstad en grootste stad van het land is Algiers. In het zuiden ligt een deel van de noordelijke Sahara. Sinds Soedan gesplitst werd op 9 juli 2011 is Algerije het grootste land van Afrika.

In Algerije is 99,9% van de bevolking moslim, en 0,1% is Christelijk. De officiële taal is Arabisch. Andere talen zijn Frans en de Berbertalen. De regeringsvorm in Algerije is Republiek. In 2010 telde het land 35,4 miljoen bewoners. De meeste mensen uit Algerije wonen in het noorden.

Algerije wilde heel graag onafhankelijk worden, en dat gebeurde ook. Algerije heeft gevochten voor onafhankelijkheid. Na 135 jaar gevochten te hebben tegen de Fransen, werden ze op 5 juli 1962 onafhankelijk. Op 25 september 1962 werd het officieel een republiek. Op 15 juni 1965, na 10 jaar regeert te hebben besloot Houari Boumédienne dat er verkiezingen gehouden moesten worden. De nieuwe grondwet werd aangenomen in november 1976.

Algerije kent algemeen stemrecht sinds 1962. Je moet 18 jaar of ouder zijn om te mogen stemmen met de verkiezingen. De president is Abdelaziz Bouteflika (sinds april 1999).

Algerije is ongeveer 57x groter dan Nederland, en 78x groter dan België. Het land grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, en de kustlijn is bijna 1.000 kilometer lang. Verder grenst het land aan Tunesië, Libië, Niger, Mali, Mauritanië en Marokko.

Algerije heeft een subtropisch klimaat aan de kust (milde, natte winters en hete zomers). In het noorden van Algerije (aan de kust) is het in juli/augustus ongeveer 35 °C. In het zuiden van het land is een woestijnklimaat. De woestijn is het heetst in de maand mei; de temperaturen kunnen dan gaan tot 55 °C.

In Algerije liggen twee belangrijke gebergten: Het Atlasgebergte en Het Ahaggargebergte

De rivier Chéliff, die in het Middellandse Zeegebied stroomt, is de langste rivier van het land, met een lengte van 700 kilometer.

De belangrijkste oasen zijn:

Touggourt Biskra, Chenachane Tin Rerhoh

Muziek

Echte Algerijnse muziek is raï muziek. Dat komt uit de stad Oran.

Raï muziek was vroeger verboden in Algerije omdat er teksten waren die niet erg netjes waren en die je dan niet met je familie zou kunnen luisteren.

Een beroemde raï zanger is Cheb Khaled. Veel mensen kennen zijn beroemdste liedje: 'Aicha, ecoute moi'.

In het begin van de jaren 1980 emigreren veel Algerijnse en Marokkaanse jongeren naar Frankrijk. Zij nemen hun populaire raï met zich mee. In Frankrijk wordt de raï muziek vermengd met westerse popmuziek en hieruit ontstaat de popraï.

In popraï teksten worden vaak emoties verwerkt, maar het is ook dansmuziek. Bekende raï artiesten zijn: Cheb Khaled en Cheb Mami. En vooral Cheb Khaled zijn muziek werd en wordt steeds beroemder, zelfs in Nederland heeft 'Aicha' in de top 40 gestaan. Vrouwelijke sterren zijn Chaba Fadela en Chaba Zahaouina.

Een heel beroemde raï zanger was en is Cheb Hasni. Hij is vermoord, maar vele mensen kenden hem, hij had romantische muziek en in de jaren '90 werd zijn muziek in heel veel scholen geluisterd. En nog steeds wordt naar zijn muziek veel geluisterd.

Cheb Hasni zijn echte naam was 'Hasni Chakroun'. Hij werd geboren in Oran (wijk: Gambetta) op 1 februari 1968, en werd vermoord op 29 september 1994 op 26 jarige leeftijd. Cheb Hasni wordt gezien als een 'professional' van de rai-muziek en zijn liedjes zijn tot op de dag van vandaag nog steeds populair.

Liedjes van Cheb Hasni en Cheb Khaled:

Cheb Hasni- Mat te bkiche (Niet huilen) Cheb Hasni - Ana jamais nensa l passé (Ik vergeet nooit mijn verleden) Cheb Khaled – Wahran Wahran (Oran Oran) Cheb Khaled – Aicha

Foto-galerij

Vlag en wapen

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Algerije&oldid=512698"