Soedan

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Republiek Soedan
جمهورية السودان

Flag of Sudan.svg Emblem of Sudan.svg Sudan (orthographic projection).svg

Hoofdstad Khartoem
Aantal inwoners 37.345.935 (2017)
Oppervlakte 1.861.484 km²
Regeringsvorm Republiek
President Omar al-Bashir (sinds 1993)
Godsdienst Islam
Animisme
Christendom
Taal Arabisch (اللغة العربية)
Munteenheid Soedanese pond
Volkslied Nahnu Djundulla Djundulwatan
Nationale feestdag 1 januari
Landcode SDN


Soedan of Soedan is een land op het continent Afrika.

Soedan was vroeger een Britse kolonie en kwam onder leiding van "de Gekke Mahdi" in opstand tegen de Britten. Tegenwoordig is Soedan een onafhankelijk land, maar het is wel een erg arm land zoals zoveel Afrikaanse landen.

Soedan wordt van zuid naar noord doorsneden door de rivier de Nijl, de Witte Nijl en de Blauwe Nijl. Soedan valt grofweg in twee geografische eenheden te verdelen:

In het noorden en midden van Soedan bevinden zich, van noord naar zuid, de oostelijke uitlopers van de Sahara (woestijn), de oostelijke uitlopers van de Sahel (woestijnsteppe) en de De Soedan (grassteppe). Deze droge gebieden worden doorsneden door de Witte Nijl, de Blauwe Nijl en de Nijl. Langs deze rivieren bevinden zich de vruchtbaarste gebieden van het land en hier bevindt zich dan ook de grootste bevolkingsconcentratie. De islam is hier de overheersende religie In het zuiden van Soedan bevindt zich in hoofdzaak een vochtige savanne, met in het midden een uitgestrekt moeras. Onder dit moeras bevinden zich de grootste olievoorraden van Soedan. De bevolking in het zuiden, is vooral Christen. Economisch is het zuiden veel slechter ontwikkeld dan het noorden. Soedan is lid van de Arabische Liga.

Sinds 9 juli 2011 is het zuidelijke deel van Soedan, Zuid-Soedan, een zelfstandig land.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Soedan&oldid=555602"