Sao Tomé en Principe

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Democratische Republiek Sao Tomé en Principe
República Democrática de São Tomé e Principe

Flag of Sao Tome and Principe.svg Coat of arms of São Tomé and Príncipe.svg Sao Tome en Principe locator map.png

Hoofdstad Sao Tomé
Aantal inwoners 201.025 (2017)
Oppervlakte 964 km²
Regeringsvorm Republiek
President Evaristo Carvalho (sinds 2016)
Premier Jorge Bom Jesus (sinds 2018)
Godsdienst Christendom (80%)
Taal Portugees (Português)
Munteenheid Dobra
Volkslied Independência total
Nationale feestdag 12 juli
Landcode STP


Sao Tomé en Principe (Portugees: São Tomé e Príncipe) is een land in Afrika. De officiële landstaal is Portugees. Het land bestaat uit meerdere eilanden: Sao Tomé (grootste eiland), Principe en meerdere onbewoonde of nauwelijks bewoonde eilandjes. De hoofdstad, Sao Tomé, ligt op het gelijknamige eiland.

De inwoners worden Santomezen genoemd. De nationale munteenheid is de Santomese dobra.

Geschiedenis

Koloniale tijd

De eilanden waren onbewoond totdat de Portugezen rond 1470 kwamen. Nadat de Portugezen de eilanden hadden verkend vonden ze het een goede handelspost. De eerste nederzetting op Sao Tomé werd in 1493 gesticht door Álvaro Caminha. Rond 1500 werd op het andere eiland, Principe, ook een nederzetting gesticht.

De kolonisten ontdekte dat je op de vulkanische eilanden heel geschikt waren voor landbouw. Het verbouwen van de gewassen kostte veel moeite, en je had er veel mensen voor nodig. Daarom importeerden de Portugezen slaven uit de rest van de wereld. Zo raakte de eilanden langzaam maar zeker bewoond. In 1641 veroverde WIC-admiraal Cornelis Jol de eilanden. Omdat hij kort na de verovering stierf aan malaria, waren de eilanden een tijdje onafhankelijk.

Herkolonisatie

De eilanden hadden twee eeuwen lang zelfbestuur. Totdat er nieuwe gewassen werden geïntroduceerd op de eilanden, koffie en cacao. Dit zorgde ervoor dat de Portugezen de eilanden herkoloniseerde. Vanaf 1908 was dit land zelfs de belangrijkste exporteur van cacao.

Wereldoorlogen

Aangezien Portugal beide wereldoorlogen neutraal bleef, is in Sao Tomé en Principe nooit in een wereldoorlog gevochten.

Onafhankelijkheid

Eind jaren 50 waren er steeds meer Santomezen die onafhankelijk wilden worden. Na de staatsgreep van 1974 ging het heel snel. In 1975 werd Sao Tomé en Principe onafhankelijk. De eerste president werd Manuel Pinto da Costa. Een maand later werd het toegelaten aan de VN.

Geografie

De grootte van alle eilanden bij elkaar is 964 vierkante kilometer, daarmee is het het op één na kleinste land in Afrika, alleen de Seychellen zijn kleiner. Alle eilanden liggen in de Golf van Guinee. Naast Sao Tomé en Principe bestaat de eilandengroep uit nog 6 andere eilanden, waarvan één, Ilhéu das Rolas, precies over de evenaar loopt. De eilanden zijn bergachtig en kegelvormig, dat komt omdat het allemaal vulkanische eilanden zijn.

Klimaat

Sao Tomé en Principe heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur iss 26,3°C. De neerslag is zo'n 899 millimeter neerslag, verspreid over 89 regendagen. Dit kan echter oplopen tot 5000 milliliter. Het regenzeisoen duurt van oktober tot mei. De luchtvochtigheid bedraagt gemiddeld 83%.

Natuur

Planten

ongeveer 74% van de eilanden wordt bedekt door tropisch regenwoud. Slechts een deel hiervan is oerbos. Het grootste deel bestaat echter uit plantages, die overwoekerd zijn. De belangrijkste soorten planten op de eilanden zijn vaatplanten en varens. Van de vaatplanten zijn er ongeveer 900 soorten op Sao Tomé en Principe, waarvan ongeveer 100 alleen op Sao Tomé en Principe voorkomen. zo'n 30% van het land bestaat uit het Parque Natural Ôbo.

Dieren

oorspronkelijk kwamen er op Sao Tomé en Principe maar twee soorten zoogdieren, vleermuizen en spitsmuizen, voor, maar doordat de Portugezen veel schepen naar de eilanden en weer terug stuurde zijn er ook heel veel andere diersoorten op de eilanden gekomen. Er zijn ongeveer 140 soorten vogels gespot, waarvan 20 alleen daar voorkomen. Ook zijn er heel vat amfibieën, schildpadden en vissen. Ook daarvan komen er heel wat nergens anders op de wereld voor. Daarnaast zijn de eilanden een grote broedplaats voor zeeschildpadden.

Bestuurlijke indeling

Deelgebieden en provincies

Provincies

Provincie Hoofdstad Opp. (km²) Inw. (2012)
Sao Tomé Sao Tomé 859,0 179.814
Principe Santo António 142,0 7.542

Deelgebieden

Deelgebied Hoofdstad Opp. (km²) Inw. (2012)
Provincie Sao Tomé
Água Grande Sao Tomé 16,5 73.091
Cantagalo Santana 119,0 18.194
Caué São João dos Angolares 267,0 6.887
Lembá Neves 229,5 15.370
Lobata Guadalupe 105,0 20.007
Mé-Zóchi Trindade 122,0 46.265
Provincie Príncipe
Pagué Santo António 142,0 7.542


<references />

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sao_Tomé_en_Principe&oldid=582632"