Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Aanslag in Nice op 14 juli 2016

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslag in Nice op 14 juli 2016

Nice-attacks-2016.png
Deze route legde de vrachtwagen af

Datum 14 juli 2016
Tijd 22:45
Locatie Nice, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Omschrijving Grootschalige terreuraanslag
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) 1
Dadergroepen Islamitische Staat
Doelwit(ten) Menigte op de boulevard
Doden 86
Gewonden 400+
Wapens
Gebruikte wapens Vrachtwagen
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op 14 juli 2016 werd er een aanslag gepleegd in de Franse stad Nice, tijdens de viering van de Franse nationale feestdag "(quatorze julliet)". De aanslag werd gepleegd aan de Promenade des Anglais, de bekende boulevard van Nice.

De aanslag

Op de avond van donderdag 14 juli 2016 reed rond 22:45 een grote witte vrachtwagen met ongeveer 60 km/uur in op publiek, dat massaal aanwezig was op de boulevard. Er was daar net een vuurwerkshow afgelopen, die het einde van de Franse feestdag inluidde. De chauffeur van de vrachtwagen reed zo'n 2 kilometer zigzaggend door over de boulevard. Hij probeerde blijkbaar heel veel slachtoffers te maken. Volgens ooggetuigen schoot hij daarbij op de menigte met een geweer. De politie opende daarop het vuur en doorzeefde de cabine van de vrachtauto. De bestuurder kwam om het leven.

De politie trof in de vrachtwagen het identiteitsbewijs van een uit Tunesië afkomstige Fransman aan, evenals nepgranaten en vuurwapens. In de daaropvolgende dagen maakte de overheid de volledige identiteit van de man bekend. Hoewel eerst onduidelijk was hoe de man tot zijn daad kwam, eiste Islamitische Staat later die week de aanslag op.

Dader

Volgens de politie was de dader de 31-jarige Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Zijn identiteitsbewijs was ook aangetroffen in de vrachtwagen. De truck had hij eerder gehuurd.

Bouhlel was afkomstig uit Tunesië. In Frankrijk had hij een baan als pakketbezorger. Bouhlel was een bekende van de politie. Eerder was hij gearresteerd voor huiselijk geweld. Bouhlel stond bij de Franse inlichtingen- en veiligheidsdiensten echter niet bekend als een mogelijke terrorist. De buren van Bouhlel vertelden een krant dat Bouhlel geen fanatieke moslim was.

Slachtoffers

Bij deze aanslag vielen er 86 doden en meer dan 400 gewonden. Premier Manuel Valls kondigde drie dagen van Nationale Rouw af.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslag_in_Nice_op_14_juli_2016&oldid=612309"