Pont du Gard

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het aquaduct vanaf de rivier Gardon gezien

De Pont du Gard is een beroemd aquaduct uit de Romeinse oudheid. Het aquaduct is later uitgebreid tot een brug. Het ligt tegenwoordig in Frankrijk in het plaatsje Vers-Pont-du-Gard. Sinds 1985 is de Pont du Gard werelderfgoed.

Het aquaduct is gebouwd in de 1e eeuw n.Chr. en werd gebruikt om een stad van water te voorzien. Per kilometer werd de Pont du Gard 23 centimeter lager, waardoor het water naar de stad stroomde. In 38 n.Chr. werd begonnen met de bouw van de Pont du Gard en in 52 n.Chr. was deze voltooid. Het aquaduct is gemaakt van kalksteen. Met het water van de Pont du Gard werden fonteinen, badhuizen en bronnen van Nemausus van water voorzien. Het aquaduct bleef tot in de 3e eeuw in gebruik. In de 6e eeuw stortte een groot deel van het aquaduct in. In de 18e eeuw heeft men op het onderste gedeelte een brug gebouwd.

De Pont du Gard is zo'n 49 meter hoog en bestaat uit drie delen. Het bekendste gedeelte van het aquaduct is dat de rivier Gardon overbrugd. Dit gedeelte wordt onder toeristen veel bezocht. Op de Pont du Gard is een tentoonstelling over de geschiedenis van het monument en de architectuur ervan.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pont_du_Gard&oldid=662653"