Lyon

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Een stukje Lyon

Lyon is een grote stad in het oosten van Frankrijk. De stad ligt aan de rivier de Rhône. Het is de hoofdstad van de Regio Rhône-Alpes. Het is na Parijs en Marseille ook de grootste stad van Frankrijk. De stad heeft 472.400 inwoners. De agglomeratie meer dan 4 miljoen. De stad is door veel nationale aandacht bekend.

Lyon is wordt ook wel de hoofdstad van de gastronomie genoemd. Dit betekend dat de stad bekend staat om zijn goede kookkunst, onder meer door de wijnen en de bekend koks die er vandaan komen.

Geschiedenis

Lyon in de achttiende eeuw

De stad werd in 43 voor Christus gesticht door de Romeinen, er woonden al Kelten. De Kelten hadden Lyon al gesticht. De Romeinen maakten hiervan Lugdunum (zo heette de stad toen)en dat werd de hoofdstad van de Romeinse provincie Gallië. Lyon was eeuwenlang een belangrijke stad voor de regio tot dat het Romeinse Rijk viel. In 117 n.Chr. werd de slavin Blandina vermoord in Lyon. Zij staat symbool voor de moord op duizenden Christenen in het Romeinse Lyon. Toen viel uiteindelijk het westelijke deel van het Romeinse Rijk. De Romeinen waren weg en de Bourgondiërs veroverden Lyon. Lyon werd opnieuw een hoofdstad, dit maal van het Koninkrijk Bourgondië. Ondertussen veroverden de Arabieren in het zuiden grote delen van Spanje en trokken richting Lyon. In 725 verwoestte ze grote delen van de stad.

Na het verdrag van Verdun kreeg de koning van Italië Lyon. In de elfde eeuw werd Lyon weer een belangrijke stad. De Rooms-Katholieke Kerk zorgde hiervoor. Ondertussen rukte het protestantisme op. In 1572 vond de Bartholomeusnacht plaats. Veel protestanten werden hierbij gedood in het Rooms-Katholieke Lyon. Door de handel in zijde werd Lyon een rijke stad gedurende de Renaissance. Ook was Lyon een belangrijke stad voor banken. Door deze twee bronnen van inkomsten werd Lyon één van de belangrijkste steden van Frankrijk.

Historisch Lyon

Lyon vue depuis fourviere.jpg

Land Flag of France.svg Frankrijk
Plaats Lyon
Regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1998
Status Niet bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie www.unesco.nl
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Inmiddels was de Franse Revolutie uitgebroken. Net als in de rest van Zuid-Frankrijk vond er veel verzet plaats tegen het parlement. Veel revolutionairen vluchtten naar Lyon, maar ook ving de stad veel royalisten op. Deze mensen waren juist voor het behoud van de monarchie. Toen het stadbestuur werd verjaagd, besloot de staat om de stad voor 66 dagen te omsingelen. Er kwam een nieuw stadbestuur en haat tweeduizend mensen vonden de dood. Vijanden van de revolutie waren ze volgens het Franse parlement. Zelfs de huizen van deze vijanden moesten worden afgebroken! Het parlement zorgde er ondertussen voor dat de monarchie werd afgeschaft tot dat Napoleon Bonaparte zich tot keizer kroonde. Napoleon zorgde ervoor dat de stad zonder naam weer werd opgebouwd.

Na de Franse Tijd werd Lyon een stad waar veel industrie plaatsvond. De stad bleef het centrum voor de handel in zijde. Dit zorgde ervoor dat er een strijd ontstond. In 1831 en 1834 kwamen de zijdewevers in opstand. Ze zagen niets in de nieuwe regels voor werken van de overheid en wilde dit veranderen. Het leger greep daarop vervolgens hard in. Toen de Tweede Wereldoorlog aanbrak werd Frankijk bezet. Lyon werd het centrum van het Franse verzet. Veel mensen die op de vlucht waren, zochten onderdak in Lyon en vonden dit ook hier. Lyon werd een open stad en kon zich dus niet meer verdedigen tegen eventuele aanvallen. In 1942 werd Lyon toch bezet. Op 26 mei 1944 werd de stad gebombardeerd door de Geallieerden. Uiteindelijk zou het tot 3 september dat jaar duren voordat Lyon bevrijd werd.

Geografie en bezienswaardigheden

Het Kathedraal van Lyon met op de achtergrond de Basiliek van Fourvière.

Lyon ligt in het zuidoosten van Frankrijk. De stad is opgedeeld in negen arrondissementen. Aan beide zijden van de stad liggen twee heuvels, de Fourvière (de biddende heuvels) en La Croix-Rousse (de werkende heuvel). Beide heuvels hebben zoals je ziet bijnamen. Op de Fourvière staat namelijk de Notre-Dame de Fourvière en op de andere heuvel staan de huisjes waar zijde wordt bewerkt. Het dal van de rivier de Saone scheid de twee heuvels.

In het midden van Saone ligt de Presqu'île. Hier bevindt zich de Place Bellecour, het op twee na grootse plein van Frankrijk. Daarnaast staat in Lyon nog het Kathedraal van Lyon. Over de bouw van dit kathedralen in drie eeuwen gedaan. Daarnaast zijn er nog tientallen bruggen en musea in Lyon te vinden. Tevens bevinden zich er de ruïnes van het amfitheater waar Blandina vermoord is. De Opéra de Lyon bestaat uit twee delen. Een oud gedeelte uit 1826 en een modern gedeelte uit 1986. Met al deze monumenten staat het historische centrum van Lyon op de Werelderfgoedlijst.

Verkeer en vervoer

De Vélo'v-fietsen.

De belangrijkste wegen van Lyon zijn de A6 en de A7. Beide wegen hebben de bijnaam Autoroute de Soleil wat Autoroute naar de zon betekent. Veel vakantiegangers uit het noorden nemen deze weg als ze op vakantie gaan naar Zuid-Frankrijk. Lyon beschikt over een metronetwerk met vier lijnen. Daarnaast heeft Lyon op het gebied van openbaar vervoer ook nog een trolleybusnetwerk, bussen en trams. Bijzonder zijn de kabelspoorwegen. Lyon heeft ook een luchthaven, Aéroport de Lyon-Saint Exupéry. In 1981 werd Lyon als eerste Franse stad met Parijs verbonden via de TGV.

Als je in Lyon een hoop witte fietsen ziet staan, zijn deze van de Vélo'v. Dit zijn fietsen die iedereen mag pakken! Men betaalt er na een halfuur wel voor, maar de fietsen zijn een milieubewuste versie van het openbaar vervoer.

Stedenbanden


Panorama van Lyon

Galerij

Grote steden in Frankrijk Flag of France.svg
Parijs · Marseille · Lyon · Le Havre · Bordeaux · Lille · Rennes · Toulouse · Straatsburg · Montpellier · Nantes · Nice
Vlag van Frankrijk Steden in Frankrijk met meer dan 100.000 inwoners Vlag van de Europese Unie
Aix-en-Provence · Amiens · Angers · Argenteuil · Besançon · Bordeaux · Boulogne-Billancourt · Brest · Caen · Clermont-Ferrand · Dijon · Grenoble · Le Havre · Le Mans · Lille · Limoges · Lyon · Marseille · Metz · Montpellier · Montreuil · Mulhouse · Nancy · Nantes · Nice · Nîmes · Orléans · Parijs · Perpignan · Reims · Rennes · Rouen · Saint-Denis (Réunion) · Saint-Denis (Seine-Saint-Denis) · Saint-Étienne · Saint-Paul · Straatsburg · Toulon · Toulouse · Tours · Villeurbanne
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lyon&oldid=456450"