Saint Louis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zoek je naar de Senegalese stad Saint-Louis? Klik dan hier
De skyline van Saint Louis. De grote boog is de Gateway Arch.

Saint Louis (afgekort: St. Louis) is de op één na grootste stad van de Amerikaanse staat Missouri. De stad heeft 318.172 inwoners. De stad ligt op de plek waar de twee grote rivieren de Mississippi en de Missouri samenkomen.

Geschiedenis

Saint Louis werd in 1764 gesticht door Pierre Laclede Liguest, een Fransman die geëmigreerd (verhuisd) was naar Amerika. Er woonden dan ook vooral veel Fransen. In 1770 werd het dorp verkocht aan Spanje en in 1803 kwam het bij de Verenigde Staten. Zes jaar later, in 1809, werd Saint Louis een stad.

In 1904 werden zowel de Olympische Zomerspelen als de Wereldtentoonstelling in Saint Louis gehouden.

Gateway Arch

In 1965 is de Jefferson Westward Expansion Memorial, bekend als de Gateway Arch geopend. Deze 192 meter hoge en 192 meter brede boog staat aan de oever van de Mississippi. De Gateway Arch is een monument voor twee dingen. Hij staat symbool voor de vele kolonisten die na 1803 naar het westen trokken. Veel van hen kwamen langs Saint Louis. Ook staat hij symbool voor de "Dred Scott Case". Door deze rechtszaak gingen veel Amerikanen nadenken over de slavernij.

Transport

In Saint Louis komen vier grote snelwegen samen. Behalve van de auto, gebruiken de inwoners van Saint Louis ook het openbaar vervoer. De stad heeft twee metrolijnen en 75 buslijnen, die ook voor het openbaar vervoer zorgen in de voorsteden. De metro van Saint Louis heet MetroLink en heeft zowel ondergrondse als bovengrondse stations.

Saint Louis heeft ook een treinstation: Gateway Multimodal Transportation Center. Vroeger had Saint Louis het drukste en grootste station van de wereld: Saint Louis Union Station, maar dat station werd in 1985 verbouwd tot een hotel met winkelcentrum.

De belangrijkste luchthaven van Saint Louis is Lambert–St. Louis International Airport.

Sport

Saint Louis heeft drie grote sportclubs. Honkbal wordt gespeeld door de St. Louis Cardinals, ijshockey door de St. Louis Blues en American football (wat totaal anders is dan ons voetbal!) door de St. Louis Rams.

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saint_Louis&oldid=657657"