Frankfurt am Main

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zoek je de Oost-Duitse stad Frankfurt an der Oder? Klik dan hier
De skyline van Frankfurt am Main
Deze gebouwen aan de Römerberg lijken dan wel heel oud, maar eigenlijk komen ze uit de jaren '80.
Het "oude" centrum van Frankfurt aan de Main

Frankfurt am Main is een stad in de Duitse deelstaat Hessen. De stad heeft 701.350 inwoners en daarmee staat Frankfurt op de vijfde plek van de grootste steden van Duitsland. De stad ligt aan de rivier de Main. Frankfurt am Main is het centrum van de regio Frankfurt/Rhein-Main.

Frankfurt heet officieel Frankfurt am Main. Dat is om verwarring te voorkomen. Er is namelijk nog een andere stad in Duitsland die Frankfurt heet: Frankfurt an der Oder

Geschiedenis

In de middeleeuwen was Frankfurt een welvarende, onafhankelijke stad. Het was een belangrijk centrum voor de boekdrukkunst en de boekenhandel.

Frankfurt is in de Tweede Wereldoorlog ontzettend zwaar gebombardeerd. Tussen 1942 en 1945 is bijna de hele middeleeuwse binnenstad vernietigd. Bij deze bombardement zijn meer dan 5000 mensen overleden. De stad werd dus weer compleet nieuw opgebouwd met moderne gebouwen, net als bijvoorbeeld Rotterdam. Daarom staan er in Frankfurt zoveel wolkenkrabbers. In de jaren '80 heeft men weer een aantal oude gebouwen herbouwd. Ook nu herbouwt de gemeente in het centrum nog steeds de verdwenen middeleeuwse gebouwen.

Wolkenkrabbers en banken

De stad is bekend om zijn skyline: de vele wolkenkrabbers. Tot voorkort stond in Frankfurt am Main de hoogste wolkenkrabber van Europa. Frankfurt maakt nu plannen voor de nieuwe Millennium Tower. Hij moet 365 meter hoog worden en is dan het op-een-na hoogste gebouw van Europa. De wijk waar al deze wolkenkrabbers staan heet het Bankenviertel.

In de meeste van deze wolkenkrabbers zitten banken. De Europese Centrale Bank heeft zijn hoofdkwartier in Frankfurt, en daardoor dus ook de euro. Ook de Deutsche Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, heeft hier het hoofdkwartier. Andere banken die in Frankfurt hun hoofdkantoor hebben zijn bijvoorbeeld Deutsche Bank en Commerzbank. Frankfurt heeft ook een aandelenbeurs. Al met al is Frankfurt dus het financiële centrum van Duitsland en de Europese Unie.

Door alle wolkenkrabbers en banken zijn de bijnamen van Frankfurt Bankfurt en Mainhattan.

Vervoer

De luchthaven Frankfurt am Main is een moderne luchthaven en de drukste van Duitsland. Dit is dan ook de thuisbasis van de nationale luchtvaartmaatschappij, Lufthansa. In Europa zijn alleen de luchthavens van Londen (Heathrow) en Parijs (Charles de Gaulle) nog groter. Ook met de trein is Frankfurt te bereiken. Het Frankfurt am Main Hauptbahnhof is het centraal station van de stad en één van de drukste ter wereld: 1700 treinen per dag stoppen hier.

Het openbaar vervoer in de stad zelf wordt geregeld door de metro (6 lijnen), de tram (10 lijnen) en verschillende bussen.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frankfurt_am_Main&oldid=687791"