Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 16 juli t/m 6 augustus 2017 staat Wikikids in het teken van het EK Vrouwenvoetbal 2017 in Nederland!
Woensdagochtend om 9 uur wordt WikiKids geüpdatet. Gedurende deze update is het niet mogelijk om WikiKids te bereiken!

Gallië

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Gallië was in de oudheid een groot gebied in het westen van Europa. Het lag ongeveer in het huidige Frankrijk, België, stukjes van Nederland, Zwitserland en Duitsland.

Gallië heet in het Latijn Gallia. De Romeinen noemden de inwoners van Gallië Galliërs. Galliërs worden soms ook Kelten genoemd.

Waar woonden de Galliërs

De Galliërs woonden ten zuiden van de Alpen en ook ten noorden. Ten zuiden van de Alpen was er een gebied waar nu Noord-Italië ligt. Ten noorden van de Alpen lag er een uitgestrekt gebied van de Pyreneeën tot het zuiden van Nederland. Ze spraken allemaal Keltische dialecten. Sommige Galliërs verhuisden naar Iberië (Spanje en Portugal). In Iberië spraken ze een andere taal dan in Gallië. Maar toen de sommige Galliërs naar Iberië verhuisden, spraken die Galliërs een taal die op het Keltisch lijkt. Ook heetten die Galliërs geen Galliërs meer, maar Keltiberiërs. Tijdens de Gallische oorlogen wordt heel Gallië onderworpen aan het Romeinse Rijk. Gallië gaat hierna door als een deel van het Romeinse Rijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gallië&oldid=456371"