Arabieren

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Schilderij met drie Arabieren en een Joodse man

Arabieren (Arabisch: عرب) zijn een groep mensen die afkomstig zijn van de Arabische wereld. Ze leven voornamelijk in lidstaten van de Arabische Liga.

Vandaag, bewonen de Arabieren voornamelijk de 22 Arabische lidstaten van de Arabische Liga: Algerije, Bahrein, de Comoren , Djibouti, Egypte, Irak, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Mauritanië, Marokko, Oman, Palestina, Qatar, Saudi-Arabië, Somalië, Sudan, Syrië, Tunesië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen. De Arabische wereld strekt zich ongeveer 13 miljoen km² uit: van de Atlantische Oceaan in het westen tot de Arabische Zee in het oosten, en naar de Middellandse Zee in het noorden tot de Hoorn van Afrika en de Indische Oceaan in het zuidoosten. Arabieren zijn ook buiten de Arabische Liga voornamelijk te vinden. De Arabieren gebruiken hun eigen, taal, architectuur, kunst, literatuur, muziek, dans, media, keuken, kleding, de maatschappij, sport en mythologie. Het totale aantal Arabieren zijn naar schatting 450 miljoen. Dit maakt hen ter wereld tweede grootste bevolkingsgroep ter wereld.

Identiteit

Zoals bijna iedereen denkt, komen Arabieren oorspronkelijk van de Islam. Maar het blijkt dat er ook Arabische christenen en stammen van de Arabische Joden ook betrokken waren in de Arabische wereld, en daar van afstammen. Bovendien is 80 procent van de Arabieren islamitisch.

Voorouders

Arabieren zijn afstammelingen van de oude stammen in Arabië, de vroege bewoners van het Arabisch schiereiland en Syrië. Deze definitie werd op grote schaal gebruikt in de Middeleeuwen, bijvoorbeeld door Ibn Khaldun, waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen Prolegomen en sedentaire Arabieren die waren nog nomaden in het verleden en de bedoeïenen Arabieren waren nog steeds nomaden in de woestijn.

De voorouders van de Arabieren bestaan uit 3 groepen:

  • "Oude Arabieren": stammen die vaak genoemd worden in de Koran voorbeelden zijn: van Gods macht om de slechte mensen te vernietigen.
  • "Pure Arabieren": Deze leven in Zuid-Arabië, met name Jemen, afstammelingen van Qahtan en hun rivalen uit het noorden,stammen af van Adnan.
  • "Arabische gearabiseerde: centraal en noordelijk Arabië, afstammelingen van Ismael, de zoon van Abraham.

Taal

De Arabieren hebben een eigen taal, Arabisch. Ook hun moedertaal, met ruim minstens 300 miljoen sprekers. Het Arabisch is de officiële taal in alle Arabische landen en is de zesde grootste taal ter wereld. Arabisch wordt tegenwoordig in veel dialecten gesproken. Deze dialecten bestaan uit 6 delen:

  • Het Egyptisch-Arabisch.
  • Het Syrisch-Libanees Arabisch.
  • Iraaks-Arabisch
  • Arabische dialecten van het Arabische schiereiland
  • Yemenitsch-Somalisch
  • Maghrebijns-Arabisch

Ook spreken een groot aantal Arabieren een tweede taal, de meesten Engels, en sommige landen Frans omdat enkele landen bezet waren door Frankrijk, als kolonie.

Buiten de Arabische wereld

Buiten de Arabische wereld wonen zo'n 30 tot 50 miljoen Arabieren. 12 miljoen in Brazilië, 6 miljoen in Frankrijk, 3,5 miljoen in Argentinië en de Verenigde Staten. In Turkije 2 miljoen, en in Nederland een half miljoen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arabieren&oldid=823733"