Kleding

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kleding zijn stoffen die je aan doet. Kleding draagt iedereen om zijn lichaam te beschermen tegen de kou. In de zomer draag je bijvoorbeeld: een korte broek met een T-shirt. In de winter dragen mensen warme kleding, vooral als het vriest of sneeuwt. Kleren zijn gemaakt van stoffen, bijvoorbeeld: katoen. Kleding kan ook op een andere manier gebruikt worden. Op welke manieren kleding gebruikt kan worden kan je lezen in de volgende alinea's.

Bouwschoenen met stalen neuzen

Kleding op het werk

Misschien heb je het wel eens gezien. Bij sommige bedrijven dragen ze speciale kleren. Dit noemen ze werkkleding of bedrijfskleding. Deze kleren beschermen de mensen tijdens het werk. Denk maar aan bouwvakker, zij moeten soms zware stenen of planken tillen. Of een muurtje metselen, waarbij ze lang op hun knieën zitten. Deze bouwvakkers hebben dan schoenen met stalen neuzen aan. Om te zorgen dat de tenen beschermd zijn als er een steen opvalt. Ook hebben de bouwvakkers broeken aan met kussentjes op de knieën. Hierdoor kunnen ze lang op de knieën zitten zonder zere knieën te krijgen. Andere voorbeelden van mensen met werkkleding zijn: de politie, de brandweer en wegwerkers.

Bedrijfskleding wordt gebruikt om te laten zien dat je in die winkel werkt. Denk maar aan een supermarkt. De mensen die werken bij de supermarkt dragen dezelfde shirts of vesten. Als je wilt vragen waar iets ligt in de winkel. Kan je dat aan die mensen vragen. Je ziet dat ze bij de supermarkt werken, omdat ze hetzelfde shirt dragen. Vaak staat er op dit shirt de naam van de winkel of het logo. Het logo is een soort tekening die bij de winkel hoort. 

Winterkleren

Soorten kleren in de herfst, winter, lente en zomer

In de winter doe je andere kleren aan dan in de zomer. Stel je voor dat je in de winter in je zwembroek rond loopt. Dat zou veel te koud zijn en word je misschien wel ziek. Het weer wordt kouder in de winter en in de herfst. Je trekt dan dikke kleren aan. Je doet een lange broek aan, een trui of vest. Buiten doe je een jas aan. Zo blijf je warm en dat voelt fijn. Kleren zijn gemaakt van stoffen. Er zijn stoffen die zorgen dat jij warm blijft in de winter. Dit zijn stoffen zoals: wol, fleece en kasjmier.

Het weer wordt warmer in de zomer en in de lente. Je gaat dan minder kleren dragen. Je draagt dan een T-shirt, soms een korte broek of rokje. Buiten draag je een dunne jas of geen jas. Als het heel warm is draag je een zwembroek of bikini. Deze kleren zijn gemaakt van andere stoffen. Stoffen die ervoor zorgen dat je het niet te warm krijgt. Een paar voorbeelden zijn: katoen en linnen

Kleding van de Inuit

Kleding bij culturen

Er zijn verschillende culturen. Een cultuur bestaat uit groepen mensen. Deze mensen denken op dezelfde manier. Zij dragen dezelfde soort kleren. Ook geloven ze in hetzelfde. Je kan mensen van een soort cultuur herkennen aan de kleren. Een voorbeeld is mensen binnen de islamitische cultuur. De vrouwen dragen een hoofddoek om de haren te bedekken. Vrouwen uit de West-Afrikaanse cultuur dragen vooral grote doeken, met veel kleuren. Op deze doeken staan patronen. De patronen op de doeken staan voor uitspraken. Uitspraken zijn meningen en boodschappen die mensen zeggen. Deze doeken worden wrapper of pagne genoemd. Mannen die bij de Inuit cultuur horen dragen speciale jassen en broeken. Inuit zijn mensen die wonen in koude gebieden, zoals Groenland. Zij dragen broeken van ijsbeer-huid en dikke jassen met bont. Bont is de vacht van een dier. Deze broeken en jassen beschermen de mannen bij het jagen. Ook beschermen de jassen tegen de kou.

Videolink

Dit filmpje gaat over kleding in het leger. Welke speciale kleding zij dragen en waarom zij dit dragen.

Bronnenlijst

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kleding&oldid=548463"