Muziek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze man heet Antonin Dvorak. Hij komt oorspronkelijk uit Tsjechië maar woonde later in zijn leven in Amerika. Antonin was een componist en schreef klassieke muziek en kon het orgel bespelen. Veel van de muziek die Antonin heeft geschreven wordt vaak in de Efteling gespeeld, omdat zijn muziek heel erg sprookjesachtig is.
Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!


Muziek is een vorm van kunst die door mensen wordt gemaakt door instrumenten te bespelen of te zingen. Ook kan je muziek opschrijven; soms is dit een liedje of een rijmpje met een tekst die je zelf hebt geschreven, soms legt de muziek die op papier staat uit, hoe iemand een melodie op een instrument kan spelen. Muziek kan mensen iets laten voelen. Zo geven sommige liedjes je een erg blij gevoel. Andere maken je verdrietig en op weer andere wil je dansen.

De naam 'muziek' komt van het Griekse woord musikè, wat 'de kunst van de muzen' betekent. De muzen stonden symbool voor creatief zijn en origineel zijn.

Muziek is ook iets waar heel veel mensen geld mee verdienen. Dat zijn niet alleen sterren, maar ook gewoon straatmuzikanten die er plezier in hebben om muziek te maken. Over de hele wereld komt muziek voor, in alle culturen is wel een of andere vorm van muziek te vinden.

Soorten muziek

Muziek kan je op verschillende manieren indelen. Je kan kijken naar welke instrumenten er worden gespeeld; zo gebruikt klassieke muziek heel veel verschillende soorten instrumenten zoals een piano, die wordt bespeeld door op toetsen te drukken of een viool die wordt bespeeld door een strijkstok langs de vioolsnaren te strijken en gebruikt rock muziek veel minder instrumenten die vaak elektronisch zijn; dit betekent dat het geluid van een rockinstrument door middel van geluidboxen harder wordt gemaakt.

Je kan muziek ook indelen op basis van een bepaald doel. Zo is koormuziek bedoeld voor in de kerk. Naar klassieke muziek kun je het beste luisteren wanneer je zit en emoties wilt voelen. Jazz en trancemuziek zijn met name om op te dansen. Operamuziek vertelt een verhaal en marsmuziek wordt vaak gebruikt door de militairen, maar ook wel door marsbands.

 1. R&B
 2. Reggae
 3. Jazz
 4. Rock
 5. Hardcore
 6. Heavy Metal
 7. Jumpstyle
 8. HipHop
 9. Hard Rock
 10. Happy Hardcore
 11. Pop
 12. Klassieke muziek
 13. Opera
 14. Musical
 15. Volksmuziek: Er bestaat niet één soort volksmuziek maar wel honderden. Elk land en cultuur heeft zijn eigen soort volksmuziek. Ook komt het voor dat er binnen in een land of cultuur verschillen bestaan tussen de volksmuziek die wordt gespeeld in de stad en de muziek die wordt gemaakt op het platteland. Beroemde volksmuziek is die van Hongarije, Ierland en Frankrijk. Nederlandse volksmuziek wordt vaak het levenslied genoemd. Beroemde Nederlandse/Vlaamse volkzangers en groepen zijn bijvoorbeeld Johnny Jordaan en Ambrozijn. Ook veel cabaretiers zingen soms volksliederen.
 16. Jazz
 17. Barokke muziek
 18. Cabaret
 19. Filmmuziek
 20. Moderne muziek
 21. Dubstep
 22. Wereldmuziek

En nog veel meer.

Tempo

In muziek zijn er verschillende benamingen voor hoe snel je iets speelt, hieronder staan er een paar van langzaam naar snel:

 • Largo: langzaam
 • Andante: rustig gaand
 • Moderato: matig
 • Allegro: vlug en levendig
 • Presto: zeer snel

Dynamiek

Dynamiek geeft aan hoe hard je de muziek speelt, hieronder staan de meest gebruikte dynamiektermen:

Afkorting Italiaans (volle woord) betekenis
pp pianissimo zeer zacht
p piano zacht
mf/mp mezzo forte / mezzo piano gemiddeld
f forte hard
ff forte zeer hard
< crescendo harder worden
> decrescendo zachter worden

Spelletje

Dansen

Het dansen kwam later dan de muziek. Men weet dat niet meer. Maar we weten wel dat je voor dans, muziek nodig hebt. Dus hier heb ik een paar stijlen, die als dans beschouwd worden: -HipHop -Ballet -Breakdance -Streetdance -Jazzballet -Modern -Arikaans -Surinaams

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muziek&oldid=537237"