Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Stem nu op: Sao Tomé en Principe

Rock

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Rock-'n-roll)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rock is een soort muziek, waarbij vaak veel gitaren en harde drums worden gebruikt. Ook zijn er weer verschillende soorten rock.

Hoe de rock ontstond

Wie de rock heeft uitgevonden, weten we niet. Wel weten we wanneer de rock ongeveer doorbrak: rond 1950 in Amerika. Waarschijnlijk was het een reactie op de zoetige muziek waarin de melodie de boventoon voerde. Of die uitsluitend instrumentaal was door grote orkesten zoals van Nelson Riddle, Leroy Anderson en Percy Faith. Rock (toen rock-'n-roll genoemd) was een mix van countrymuziek (denk aan de cowboys) en rhythm-and-blues, oftewel de muziek van de zwarte bevolking van Amerika. In deze mix voerde het ritme in plaats van de melodie de boventoon..

De man die het vuur ontstak, de pionier van de rock-'n-roll dus, heette Bill Haley (1925-1981). Zijn grote hit was "Rock around the clock" (1954). Dan had je Elvis Presley, die niet voor niets de "King of rock and roll" genoemd wordt. En Jerry Lee Lewis ("Great balls of fire"), Little Richard ("Tutti frutti"), Fats Domino, Gene Vincent ("Be-bop-a-lula"), Carl Perkins ("Blue suede shoes"), Bo Diddley en niet te vergeten Chuck Berry. De meesten zijn inmiddels overleden, maar een enkeling treedt zelfs nog op!

Rock (zoals men dat later is gaan noemen) is dus grotendeels een samenvoeging van country en R-n-B, en je ziet verschillende dingen terug uit deze twee muzieksoorten. Soms swingt rock best wel, en soms is het best rustig, maar toch heeft rock in het algemeen een heel eigen geluid.

Verschillende soorten rock

Rock omvat verschillende soorten, van rock-'n-roll tot grunge. Rock-'n-Roll is een vrij swingende soort rock.

Bekende Rock-artiesten


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rock&oldid=566294"