Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Indie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kim Gordon and Thurston Moore van Sonic Youth live in Stockholm in Sweden (2005)

Indie of Indierock is een muziekstijl binnen de rock en subcultuur die gitaarpop combineert met de DIY ofwel Do It Yourself (doe het zelf) manier van doen. Dit in tegenstelling tot de stijl en toon van de reguliere popmuziek die door de grote grammofoonplatenbazen werd geproduceerd. Het is ontstaan ​​uit de Britse post-punk, dat in de late jaren '70 van de twintigste eeuw een grote groep fans heeft. Vergeleken met de postpunk is Indie veel kleiner van opzet. Bij Indie heb je meer melodie, is minder ruw en de teksten zijn vriendelijker.

Indie is de afkorting van het Engelse woord Independence wat onafhankelijk betekent. Het wordt ook wel alternatieve rock, postmodern of gitaarrock genoemd. Het onafhankelijk willen zijn en het DIY (doe het zelf) gevoel zagen we ook al bij de punk. Hun muziek hoeft niet commercieel te zijn (ze hoeven er niet veel aan te verdienen) en ze hoeven niet zo nodig met de massa mee te doen. Toch worden enkele Indie artiesten heel bekend.

Hun kleding is vaak versleten, tweede hands. Ze hoeven niet zo nodig beroemd te worden.

Kleine platenmaatschappij

De Indie werd vooral bekend door bands als Pavement en Sonic Youth. De bands maken hun opnames liefst zelf zonder medewerking van de grote grammofoonplatenlabels. In plaats daarvan brachten ze hun muziek uit op muziekcassette, single of elpee met vaak zelf ontworpen, zelf gedrukte platenhoezen. Zeefdruk (met de hand) werd veel toegepast, omdat dit toch een mooi resultaat geeft. Dit kan in kleine hoeveelheden gemaakt worden en is veel goedkoper dan drukwerk wat uit een drukkerij moet komen. De uitgaven werden in eigen beheer gemaakt en door hen zelf verkocht in plaats dat het via de grote platenmaatschappijen ging. In Amerika werd deze muziek vooral populair onder studenten en werd daarom in de jaren tachtig ook wel college rock genoemd. Voorbeelden hiervan zijn de bands als Hüsker Dü, R.E.M. en Pixies. In Engeland had je bands als Joy Division en New Order. Later kwamen bands als Depeche Mode, Yazoo, Erasure, Nick Cave en Moby, Throbbing Gristle, Miranda Sex Garden, A Certain Ratio en de industrial groep Einsturzende Neubauten. Een ander belangrijk indie platenlabel voor deze alternatieve muziek is 4AD, dat in 1979 werd opgericht in Londen, met bands als The Birthday Party, Cocteau Twins, Pixies, Modern English, Red House Painters en Dead Can Dance.

De bands verkochten niet zo heel veel. De grote maatschappijen merkten toch dat delen van het publiek de muziek toch wel interessant vond. Voor betrekkelijk weinig geld namen de grote maatschappijen enkele bands van de kleine maatschappijen over. Bands als R.E.M. en Guns n' Roses maakten eind jaren '80 de overstap en werden mede door de middelen van de grote maatschappij heel bekend. Ook de grungeband Nirvana maakte zo'n overstap.

Vervolg

Vanaf de jaren '90 lopen verschillende muziekstijlen als postpunk, grunge, experimentele rock en elektronische muziek steeds meer door elkaar. Met bands als Animal Collective, the Dodos, Yeasayer, Liam Finn, Micachu, Health, These Are Powers, No Age, Wavves en Ponytail. Je krijgt als het ware een heropleving van de (post)punk. Doordat je rond de eeuwwisseling (2000) steeds meer festivals krijgt die op deze muziek gericht is, wordt daardoor de heropleving aangewakkerd. Ook de komst van Internet in de jaren '90 speelt een grote rol. Bands kunnen hun werk makkelijk zelf op kanalen als YouTube en SoundCloud zetten en zo hun eigen fans bereiken. MP3 bleek dé manier te zijn voor de kleine platenlabels om hun muziek te promoten (bekend te maken).

Indie in Nederland en Vlaanderen

Carol van Dijk van Bettie Serveert in het Vondelpark theater

In Nederland en België wordt indie ook wel vaak alternatieve rock genoemd. Een Nederland Indie platenlabel is Excelsior, dat bands als Spinvis, LPG, Alamo Race Track, Caesar, Do-The-Undo en Bauer onder zich heeft. Enkele andere Nederlandse bekende indiebands zijn This Beautiful Mess, Bettie Serveert, At the close of every day, Audiotransparent, Pioneers of Love, Pfaff, Zea, Feverdream, Zoppo, The Quaint en Seedling.

In Vlaanderen heeft vooral de band dEUS indiemuziek gemaakt. Sinds hun doorbraak zijn er veel bandjes gevormd die hebben gezorgd voor een levendige Indie groepering in Vlaanderen. Zoals Zita Swoon en Millionaire. Ook Hooverphonic is een zeer bekend voorbeeld van een Vlaamse indieband.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Indie&oldid=700854"