Punk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Punkers in 1980

Punk of punkrock is een muziekstijl. Het is een ruwe vorm van rockmuziek die populair werd halverwege de jaren '70 van de twintigste eeuw. De punk is voortgekomen uit de garage rock (kortweg garage) uit de jaren '60. De punk bands verzetten zich tegen de uitspattingen (wild gedrag) van de gewone rock uit de jaren '70. Ze maakten meestal korte, snelle nummers met harde melodieën en zangstijlen. Ze gebruiken hun instrumenten op een pure manier (zonder vervormingen) en gebruiken vaak politieke teksten. Punk is vooral een vorm van DIY (do it yourself - doe het zelf). Veel bands maakten zelf hun opnames (soms zelfs met een simpele cassetterecorder) en verspreiden hun grammofoonplaten (en later cassettebandjes) via onafhankelijke platenlabels zoals Stiff Records. Punkrock werd eerst gezien als "rock 'n' roll door mensen die niet erg veel talent hadden als muzikant, maar toch de behoefte voelden om zich via muziek te uiten. Als je drie akkoorden kon spelen, dan kon je al een band vormen. Deze karige, zuinige manier van doen is niet vreemd als je bedenkt dat er sprake is van veel werkloosheid en sociale onrust in 1977.

Uiterlijk en manier van doen

De term "punkrock" werd voor het eerst gebruikt door Amerikaanse muziek journalisten in de vroege jaren '70 om garagebands uit de jaren '60 en bepaalde daaropvolgende acts te beschrijven. De punk ​​ontwikkelde zich van 1974 tot 1976, met bands als Television, Patti Smith, en Ramones. in de Stad New York waren dat the Sex Pistols en the Clash. Uit Londen kwamen and the Damned. Verder The Runaways uit Los Angeles en the Saints uit Brisbane. Al deze bands vormden de voorhoede van de punk. De punk werd eind 1976 een belangrijk cultureel fenomeen in het Verenigd Koninkrijk. Het leidde tot een punk-subcultuur (manier van doen) die staat voor jeugdige rebellie (opstandigheid). Dat werd uitgedrukt door middel van onderscheidende kleding- en versieringsstijlen. Denk hierbij aan opzettelijk aanstootgevende T-shirts, leren jassen, gescheurde spijkerbroeken en zware laarzen, bandjes met metalen studs (knoppen) of spikes (pinnen) en sieraden en veiligheidsspelden. Het typische mannelijke punkkapsel was oorspronkelijk kort en plukkerig; de mohawk (hanenkam op het midden van een verder kaal hoofd) kwam later naar voren als een karakteristieke stijl.

Teksten

In hun teksten verzetten ze zich tegen bijvoorbeeld de overheid. De teksten zijn vaak ruw, confronterend en shockerend (het gewone volk kon er verontwaardigd door zijn en er van schrikken). Ze gaan bijvoorbeeld over werkloosheid en de grimmige realiteit van het ruwe stadsleven. De tegendraadse en ruwe inhoud van punk-teksten kon er voor zorgen dat sommige punk grammofoonplaten door radiostations werden geweigerd en in grote winkelketens niet werden verkocht.

Vervolg

In 1977 verspreidde de invloed van de muziek en de bijbehorende subcultuur zich wereldwijd, beginnend in Engeland. Er ontstonden een verscheidenheid aan lokale groeperingen die niets van de grote massa moesten hebben. Eind jaren zeventig beleefde punk een tweede golf (herbeleving) toen nieuwe acts (die niet actief waren tijdens de beginjaren) de stijl overnamen. Aan het begin van de jaren tachtig werden snellere en agressievere sub-stijlen zoals hardcore punk (zoals Minor Threat), streetpunk (zoals The Exploited) en anarchopunk (zoals Crass). Vanuit de punk volgden ook andere muzikale richtingen, zoals postpunk, grunge, new wave en later indie(pop) met onder andere Gothic. Verder de alternatieve rock en noise-rock. Tegen de jaren '90 kwam punk nog weer eens terug met het succes van punkrock- en poppunkbands als Green Day, Rancid, The Offspring en Blink-182. Andere bekende punkgroepen zijn Sum41, Green Day, Anti-Flag, Dropkick Murphys en Bouncing Souls.

Een typische punkrock-band bestaat uit één of twee elektrische gitaren, een elektrische basgitaar en een drumstel, samen met zang. De nummers zijn meestal korter dan die van andere populaire stijlen uit die tijd. Punknummers werden gespeeld in snelle, "halsbrekende" tempo's, een manier van spelen die beïnvloed werd door The Ramones (100-170 beats per minute - BPM). De meeste vroege punkrocknummers behielden een traditionele rock-'n-roll couplet-refreinvorm en een vierkwartsmaat (een, twee, drie, vier). Latere bands wijken echter vaak van dit formaat af.

Ook Nederland had vele punk bands. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_punkbands

Bijbehorende dans

De pogo is een dans waarbij de dansers op en neer springen, terwijl ze op hun plek blijven of zich verplaatsen; de dans komt aan zijn naam pogo, omdat het denken aan de het gebruik van een pogo-stick (soort spring stok met een veer erin) Dit vooral in een gewone versie van de dans, waarbij de danser zijn of haar romp stijf houdt, zijn armen stijf en zijn benen dicht bij elkaar. Pogo dans is een voorloper van moshing.

Links

Kijkwijzer 12.svg
Let op! - Zoals je hebt kunnen lezen kunnen de beelden van deze muziek op YouTube nogal ruw of eng zijn. Zie ook kijkwijzer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Punk&oldid=641851"