Country & western

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Country & Western)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cowboylaarzen en -hoed

Country & Western is de latere verzamelnaam voor countrymuziek van ná 1949. Je zou country & western de hedendaagse countrymuziek kunnen noemen. Daarvoor werd het vooral hillbilly genoemd. Deze country wordt vooral beïnvloed door Westerns, waarbij westernkleding , cowboylaarzen en cowboyhoeden nog steeds in de mode zijn voor countryartiesten. In het midden van de jaren 1990 werd country-westernmuziek beïnvloed door de populariteit van line-dance.

De oorsprong van countrymuziek in zijn algemeen is te vinden in de volksmuziek van Amerikanen uit de arbeidersklasse en het Amerikaanse leven in de arbeidersklasse. Het is beïnvloed door Amerikaanse populaire muziek en Amerikaanse volksmuziek die zijn oorsprong vond in Keltische muziek van de Ieren die naar Amerika waren geëmigreerd, traditionele Engelse ballades, cowboyliederen, corrido's (ballads die nog veel in Mexico voorkomen) , Afro-Amerikaanse muziek als Americana, Franse volksmuziek en andere volksmuziektradities.

De country & western vindt zijn oorsprong vooral in de zuidelijke staten van Amerika als Oklahoma, New Mexico en Texas en noordelijke Mexico vanaf de zogeheten 3e generatie van country (1950-1960). Dan ontstaat ook de rockabilly en zijn er mixen met de folkmuziek.

De countrymuziekwereld van de jaren '40 tot de jaren '70 werd grotendeels overheerst door westerse muziekinvloeden, zo 'erg' zelfs dat de stijl 'Country en Western' werd genoemd.

Bekende C&W artiesten

Bekende country & western artiesten vanaf 1950 zijn Willie Nelson en Roger Miller. John Denver maakte een mix van country en pop; de country pop. Ook Glen Campbell, Bobbie Gentry, Olivia Newton-John (ook bekend van Grease), Ray Charles, Anne Murray, BJ Thomas, Kenny Rogers, de Bellamy Brothers en Linda Ronstadt kunnen we daartoe rekenen. Dolly Parton mag niet ongenoemd blijven. Later is er ook weer een mix met de rock; de country-rock, onder andere door Emmylou Harris en zelfs The Rolling Stones met nummers als "Dead Flowers" en een countryversie van "Honky Tonk Women". In de jaren die volgden, namen artiesten als Juice Newton, Alabama, Hank Williams, Jr. (en, in nog grotere mate, Hank Williams III), Gary Allan, Shania Twain, Brooks & Dunn, Faith Hill, Garth Brooks, Alan Jackson, Dwight Yoakam, Steve Earle, Dolly Parton, Rosanne Cash en Linda Ronstadt countrymuziek op met rockinvloeden.

Nederlandse Country & Western

Ook bij de vrachtwagenchauffeurs (truckers) is de country & western populair. In Nederland scoort Henk Wijngaard in 1978 een hit met het countryachtige nummer "Met de vlam in de pijp".

Verder zijn The Tumbleweeds, Saskia en Serge, de Belgische zanger Bobbejaan Schoepen (van Bobbejaanland), bekend geworden met C&W in de jaren '70 in Nederland. Ilse de Lange maakt nog steeds nummers met country invloed. Op het Eurovisiesongfestival van 2014 zong ze samen met Waylon (als tijdelijk duo 'the Common Linnets'). Met het countrymuziek/bluegrass-nummer "Calm After the Storm" werden The Common Linnets tweede achter Oostenrijk.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Country_%26_western&oldid=800552"