Jazz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jazzmuzikanten in 1978, met in het midden de bekende saxofonist Pharoah Sanders

Jazz is een muziekstijl. Typisch voor de jazzmuziek is dat er veel bij wordt geïmproviseerd. Dat betekent dat de muzikanten niet precies de noten volgen van een voorgeschreven stuk, zoals bijvoorbeeld bij klassieke muziek. In plaats daarvan passen jazzmuzikanten het muziekstuk tijdens het spelen de hele tijd aan. Zo blijft een liedje dus wel herkenbaar, maar klinkt het iedere keer een beetje anders.

Ontstaan

Jazzmuziek ontstond aan het begin van de 20e eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. Daar woonden veel Afro-Amerikanen, omdat in de eeuwen ervoor veel Afrikaanse slaven naar de streek waren gebracht om te werken op de plantages. Die Afrikaanse slaven namen natuurlijk hun eigen gewoontes en ook hun eigen muziek mee. De Afrikaanse muziek mengde zich zo met de Europese muziekstijlen van de blanke Amerikanen. Zo ontstond ook jazz: uit een mengeling van verschillende andere muzieksoorten. Na een tijdje namen ook de blanke Amrikanen de vaak vrolijke en vooral ook ritmische jazz over. De jazzmuziek werd al gauw in veel landen heel populair. Toch wordt nog steeds vooral de stad New Orleans gezien als hét centrum van de jazzmuziek.

Instrumenten

Er worden allerlei verschillende muziekinstrumenten gebruikt om jazzmuziek te maken. Instrumenten die bijvoorbeeld veel worden gebruikt zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jazz&oldid=582142"