Trombone

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een alt-trombone

De trombone (in de volksmond ook wel schuiftrompet genoemd, wat fout is) is een koperen blaasinstrument. De schuiftrompet is namelijk een zeldzaam blaasinstrument, een variant van de trompet. Hierbij zorgt de variatie van de buislengte - en daarmee de toon - door een schuif wordt veroorzaakt. Dit in tegenstelling tot de gewone trompet, die voorzien is van ventielen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de schuiftrompet wordt verward met de trombone. Een trombonespeler noem je een trombonist.

De trombone is onder te verdelen in:

  • Bes-trombone (1e, 2e en 3e)
  • Bas-trombone (1e, 2e en 3e)
  • C-trombone (1e, 2e en 3e)
  • Alt-trombone (1e, 2e en 3e)

Schuif

1. Afstemschuif - 2. Mondstuk of cup - 3. Beker of bel - 4. waterklep / spuugventiel - 5. Hoofddia (buis) - 6. Tweede schuifbeugel / steun - 7. Eerste schuifbeugel / steun - 8. Bel borgmoer

Koperen blaasinstrumenten beschikken over ventielen, kwartventielen of schuiven. Een trombone heeft altijd een schuif. Deze is bedoeld om de tonen te spelen. Sommige trombones hebben naast een schuif ook een kwartventiel. Die gebruik je als een noot in een verre positie zit, en je geen zin hebt om die zo ver te spelen. Noten worden gespeeld in verschillende posities. Een schuif heeft altijd 7 posities. Heel zelden een 8e, maar deze wordt aangegeven als 7>. Eigenlijk hebben heel veel koperen blaasinstrumenten schuiven. Maar die zijn bedoeld om het instrument te stemmen. Zo'n schuif heeft de trombone ook (en nee, niet één!). Een trombone heeft namelijk twee schuiven. Eén om de toon mee te spelen, en één om het instrument mee te stemmen. Als bijna enige koperen blaasinstrument, na de zeldzame schuiftrompet, kan de trombone iets bijzonders: een glijdende toon ofwel een glissando. Dat is een toon waarmee je de schuif zonder te stoppen met blazen, van één naar een andere positie duwt/trekt. Een glissando kan niet van positie 1 naar 2 (of 2 naar 3, 3 naar 4, 4 naar 5, enzovoorts), want dan heet het een legato, en dat kan elk blaasinstrument. Zelfs met alleen ventielen.

De binnenbuis en de buitenbuis die in elkaar geschoven zijn moeten regelmatig gesmeerd worden. De buizen zijn cilindrisch geboord (dat wil zeggen overal even breed), behalve bij de beker of bel die conisch (breder wordend) is. Soms worden dempers gebruikt (ze lijken op een goot-plopper) om het timbre (felheid van het geluid) te dempen.

Posities

Trombones beschikken over een schuif, waarmee je tonen kan spelen. Veel mensen denken dat hoe lager je de schuif hebt, hoe lager de toon is. Dit is niet helemaal waar. Dit heeft namelijk te maken met je lipspanning. Door je lippen aan te spannen, en er daarna door te blazen (ook wel: buzzen in de muziektaal), krijg je een toon. Als je je lippen nog meer aanspant, krijg je een hogere toon dan wanneer je je lippen minder aangespannen hebt. Met je mond kun je zo'n 6 zogeheten natuurlijke of harmonische tonen maken, die je ieder op hun beurt met het bewegen van de schuif kunt veranderen. Het is wel zo dat een langere luchtkolom een natuurlijke toon verandert in een lagere toon. Het mondstuk (de cup) is groter dan bij andere instrumenten (uitgezonderd de bas). Elke positie heeft zijn eigen tonen. Sommige tonen kunnen in verschillende posities gespeeld worden. Bij een trombone zonder kwartventiel wordt dit vaker gedaan dan bij een trombone met kwartventiel.

Herkomst

De naam trombone komt uit het Italiaans en betekent zoiets als grote trompet. De eerste schuiftrompetten (ook wel diatrompetten genoemd) verschijnen in de tijd van de renaissance muziek. Vandaar uit ontwikkeld zich de trombone, toen ook wel de Sackbut

(Engels) of Posaune (Duits) genoemd. Vanaf de 18e eeuw wordt vooral nog de naam Trombone gebruikt. De oudere instrumenten hadden smallere buizen en een minder sterk uitlopende beker of bel (maximaal zo'n 11 cm). Die van de trombone is zo'n 18 cm.

Bekende trombonisten

Genres

In principe kan elke muziekgenre gespeeld worden op de trombone, maar populair zijn:

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trombone&oldid=675659"