Popmuziek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michael Jackson in 1988

Pop of popmuziek is een afkorting en verzamelterm voor populaire muziek. Maar Pop is ook een apart muziekgenre dat in zijn moderne vorm is ontstaan ​​in het midden van de jaren '50 van de twintigste eeuw in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De termen populaire muziek en popmuziek worden vaak door elkaar gebruikt en dat maakt het een beetje verwarrend. De pop als populaire muziek is zeg maar alle niet-klassieke muziek die populair is en veel verschillende stijlen omvat (zie muziek). Tijdens de jaren '50 en '60 hoorde bij de pop de rock-'n-roll en de op jongeren gerichte stijlen die het beïnvloedde. Rock en pop betekende ongeveer hetzelfde tot het einde van de jaren zestig, waarna pop werd gekoppeld aan muziek die meer commercieel (goed verkopend), kortstondig en toegankelijk (populair) was.

Hoewel veel van de muziek die je in hitlijsten tegenkomt, wordt gezien als popmuziek, onderscheidt het genre pop zich van de andere muziek uit de hitparade. Pop herken je meestal aan de herhaalde refreinen en zogeheten hooks (korte voor dat nummer zeer herkenbare stukjes die in het gehoor blijven hangen, ook wel 'oorwurm' genoemd). Ook zijn er voor de pop korte tot middellange nummers geschreven (2,5 à 3 minuten) in een bepaald basisformaat (met een vaste regelmaat van coupletten en refreinen) en ritmes of tempo's waarop gemakkelijk kan worden gedanst. Veel popmuziek leent ook onderdelen uit andere stijlen zoals rock, urban, dance, latin en country. De popmuziek zou meer gericht zijn op jongeren en de rock meer op volwassenen. Vaak is pop (muziekgenre) een product van producers ofwel grammofoon-platenbazen en minder van de uitvoerende artiesten.

De teksten van moderne popsongs gaan meestal over eenvoudige thema's als de liefde en romantische relaties. Maar er zijn uitzonderingen hierop. Veelal zijn het wat simpelere deuntjes die gemakkelijk in het gehoor liggen. Aan het begin van de jaren tachtig was de promotie van popmuziek sterk beïnvloed door de opkomst van muziektelevisiekanalen zoals MTV. Hierbij was de komst van de videoclip belangrijk voor de pop. Veel gebruikt door artiesten als Michael Jackson (King of Pop) en Madonna (Queen of Pop) die een sterke visuele aantrekkingskracht hadden. De pop (als muziekgenre) is meer voor de massa, een groot publiek.

Vanaf de jaren '80 wordt de popmuziek (als muziekgenre) vooral gemaakt als elektronische dansmuziek. De elektronische beats moesten de muziek vooral dansbaar maken. Hoewel de popmuziek wereldwijd op een vergelijkbare wijze wordt geproduceerd heb je wel regionale verschillen. Zo heb je pop-stijlen als Britpop uit Groot-Brittannië, Nederpop uit Nederland, met daarbij palingpop uit Volendam en K-pop uit Korea. Ook de doelgroep zelf (de groep waarvoor de muziek bedoeld is) gaat meetellen, zoals bijvoorbeeld voor jongeren; Bubblegum (muziek) en Boys & Girls groepen en voor kinderen; kinder- of peuterpop.

Mede door het Eurovisiesongfestival en verschillende talentenjachten op TV als Idols, The Voice of Holland en The Voice Kids, blijft er een aanvulling (aanwas) van nieuwe artiesten in de popmuziek. Zo brak ABBA uit Zweden ook door in 1974 tijdens het Eurovisiesongfestival.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Popmuziek&oldid=817161"