Nederpop

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shocking Blue tijdens een persconferentie in verband met succes van hun plaat "Ve" in 1970

Nederpop is een verzamelterm binnen de popmuziek gemaakt voor artiesten en bands uit Nederland. Nederpop is een Nederlandse term die halverwege de jaren '70 van de twintigste eeuw werd uitgevonden om de Nederlandse popmuziekwereld van de jaren '60 en '70 te beschrijven die wereldwijd aandacht trok, zoals bands als Shocking Blue, Golden Earring en Focus.

De naam is een woordspeling op de naam 'Nederland'. Een Engelse vertaling zou 'Netherpop' kunnen zijn. De meeste Nederpop-bands uit deze periode hadden Engelstalige liedjes of speelden alleen instrumentale muziek (zonder zang dus), maar sommige bands traden uitsluitend op in de Nederlandse taal. Velen van hen waren populair dankzij uitzendingen van piratenradiostations die op Nederland gericht waren, zoals Mi Amigo, Veronica, Atlantis en Northsea International. Die zenders waren op zendschepen gemaakt die voor anker lagen op de Noordzee. Ze waren langs de oostkust van Groot Brittannië ook te ontvangen.

Sommige nederpop hits komen ook uit de kleinkunst

Begin jaren '80 werd de Nederpop-term nieuw leven ingeblazen om de plotselinge groei van Nederlandstalige popmuziek uit Nederland te kunnen benoemen. Dit kwam door het enorme succes van de band Doe Maar. Dit succes hielp andere bands om in het Nederlands te zingen en/of in de schijnwerpers te staan.

Nederlandse bands die internationaal scoren in de jaren '60: Golden Earring, The Motions. The Outsiders, Tee-Set, Cuby + Blizzards, Brainbox, The Cats, Sandy Coast, The Shoes, Peter Koelewijn, Boudewijn de Groot en Rob de Nijs.

Jaren '70: Shocking Blue, Mouth & MacNeal, Focus, Earth and Fire, George Baker, Golden Earring, Ekseption, Luv', De Bintangs, Supersister, Pussycat, Teach-In, Livin' Blues, Kayak, Herman Brood, Gruppo Sportivo, Alquin, Normaal, BZN en Nits

Jaren '80: Golden Earring, Time Bandits (band), Diesel (band), Vandenberg, The Frank Boeijen Groep, Het Goede Doel, The Amazing Stroopwafels, Toontje Lager, VOF de Kunst, Noodweer, the Dolly Dots en Mai Tai.

Later ook bands als: Acda & de Munnik, Luie hond, Osdorp Posse, De Dijk, Van Dik Hout, Bløf, The Scene, De Poema's (een samenwerking tussen Van Dik Hout en Acda & de Munnik), Spinvis en Ellen ten Damme.

Bands die in het Nederlands of dialect zingen maar wel internationaal bekend werden zijn onder andere: Heidevolk (Nederlands), Normaal (Achterhoeks), Rowwen Hèze (Limburgs), Skik (Drents), Twarres (West Fries), De Kast (West fries), Mooi Wark (Drents).

Prijzen

Om bands in Nederland aan te moedigen, zijn er ook prijzen;

  • Grote Prijs van Nederland
  • Festival Van Eigen Bodem (gestopt in 2009)
  • Nederpopprijs Van Eigen Bodem (gestopt)
  • Stichting Buma Cultuur zet zich in voor de muziek uit Nederland. Met onder andere de Popprijs die ieder jaar wordt uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag aan de groep of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederpop&oldid=764593"