K-pop

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
K-popgroep Blackpink in 2020.

K-pop, voluit Koreaanse pop (Koreaans케이팝), is een stijl van popmuziek uit Zuid-Korea. Het is over de hele wereld populair en het bestaat sinds 1992, met een van de vroegste K-popgroepen, Seo Taiji and Boys. Er wordt opgetreden in allerlei muziekstijlen zoals experimenteel, rock, jazz, gospel, hiphop, R&B, reggae, elektronische dance, folk, country en klassieke muziek, bovenop de traditionele Koreaanse muziekwortels. K-pop is ook deel van uit de Koreaanse golf, dat was de periode toen alles uit de Koreaanse cultuur populair werd, maar K-pop heeft ook zorgt ook voor veel kritiek. Veel K-popbedrijven (producenten) spelen erg met het leven van K-popartiesten. Sommige K-popartiesten hebben zelfs zelfmoord gepleegd door de druk, hoewel er meerdere factoren speelden behalve het K-pop leven. Om K-popartiest te worden moet je bij een bedrijf oefenen. De veelal jonge artiesten moeten jaren oefenen op een K-pop training academie en daar behalve dansen en zingen ook vreemde talen leren, meestal Engels, Japans of Chinees. De meeste K-popidolen zijn uiteraard Koreaans, maar er zijn ook veel Japanse en Chinese K-popidolen.

Geschiedenis

K-popartiest Psy treedt op met zijn lied Gangnam Style in de stad Sydney (2012)

De moderne K-popidoolcultuur begon met de jongensband HOT in 1996, toen K-pop uitgroeide tot een subcultuur die enorme fanclubs van tieners en jonge volwassenen bijeen brachten. Na een terugval in de vroege K-pop, startten TVXQ en BoA vanaf 2003 een nieuwe generatie K-popidolen die de muziekstijl doorbraken in de naburige Japanse markt en K-pop vandaag internationaal populair blijven maken. Groepen die bekendstaan om hun Japanse activiteiten zijn Twice en Iz*One. Sommige bedrijven zoals JYP Entertainment, SM Entertainment, Starship Entertainment en Pledis Entertainment proberen ook de naburige Chinese markt in te gaan. Groepen die bekendstaan om hun Chinese activiteiten zijn Seventeen en NCT. Soms gaan bedrijven nog een stapje verder : ze proberen zowel Japanse als Chinese leden in hun groep te krijgen. CJ E&M probeerde dit met het televisieprogramma Girls Planet 999. In deze show waren 99 tienermeisjes : 33 waren Zuid-Koreaans, 33 waren Chinees en 33 waren Japans. Er was veel kritiek op de show vanwege xenofobie, racisme en discriminatie tegenover de Chinese en Japanse meisjes, en het voortrekken van de Zuid-Koreaanse meisjes, maar de producers van de show ontkenden dit. Met de komst van sociale media en Koreaanse tv-shows, is de huidige verspreiding van K-pop en Koreaans entertainment, bekend als de Korean Wave, niet alleen zichtbaar in Oost-Azië en Zuidoost-Azië, maar ook in Pakistan, Bangladesh, India, Latijns-Amerika, Noord-Afrika, Zuid-Afrika, het Midden-Oosten en de rest van de westerse wereld, waardoor ze een wijdverspreid wereldwijd publiek kregen. Vaak is er sprake van boy- en girlgroepen. De bewegingen die tijdens de dans worden gemaakt zijn vaak eenvoudig zodat de fans ze makkelijk kunnen nadoen.

De term "K-pop" werd populair sinds de jaren 2000. Eerder heette Zuid-Koreaanse popmuziek Gayo (가요). Hoewel "K-pop" een algemene term is voor populaire muziek in Zuid-Korea, wordt het vaak in preciezere zin gebruikt voor de hier beschreven stijl. In 2018 kende K-pop een aanzienlijke groei en werd het een 'power player' (tophit), met een omzetgroei van 17,9%. Hiermee wordt duidelijk dat er enorm aan wordt verdient. Vanaf 2019 staat K-pop op de zesde plaats van de top tien van muziekmarkten wereldwijd volgens het "Global Music Report 2019" van de International Federation of the Phonographic Industry, waarbij BTS en Blackpink worden genoemd als artiesten die de marktgroei leiden.

De term K-pop wordt voor het eerst in een tijdschrift gebruikt door Cho Hyun-jin. De K-pop is te herkennen aan de 'gelikte' dansjes, muziek gemaakt met synthesizers, kleurrijke kleding van de artiesten. Omdat het Engels vaak in de muziekwereld wordt gebruikt, richten de K-popartiesten zich ook op het Engels. Onder andere met hun artiestennamen. Ook zijn er westerse componisten die de K-popartiesten helpen, zoals will.i.am en Sean Garrett. Buitenlandse muzikanten, waaronder rappers als Akon, Kanye West, Ludacris en Snoop Dogg, hebben ook op K-popsongs gespeeld.

Bekende K-popartiesten

De leden van K-popgroep BTS ontmoeten president Joe Biden van de Verenigde Staten (2022).

Psy is een van de K-popartiesten die vaak genoemd wordt vanwege het internationaal op de kaart zetten van deze stijl. Hij had in 2012 met het nummer "Gangnam Style" een grote hit. In 2017 werd de boyband BTS en in 2018 werd de meidengroep Blackpink bekend. Ook Stray Kids is bekend.

Hieronder volgen andere bekende K-popgroepen:

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=K-pop&oldid=828064"