Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

K-pop

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Optreden van Psy met "Gangnam Style" in Sydney, Australia in 2012

K-pop (afkorting voor Koreaanse pop; Koreaans : 케이팝) wordt ook wel Koreaanse muziek genoemd en is een stijl van populaire popmuziek afkomstig uit Zuid-Korea. Het is over de hele wereld populair en het bestaat sinds 1992, met een van de vroegste K-popgroepen, Seo Taiji and Boys. Er wordt opgetreden in allerlei muziekstijlen zoals experimenteel, rock, jazz, gospel, hiphop, R&B, reggae, elektronische dance, folk, country en klassieke muziek, bovenop de traditionele Koreaanse muziekwortels. K-pop is populair bij jongeren en volwassenen en kinderen. Je hebt K-popgroepen zoals Blackpink en BTS! Zowel Blackpink en BTS zijn wereldberoemde K-popgroepen en K-pop is ook deel van uit de Koreaanse golf, dat was de periode toen alles uit de Koreaanse cultuur populair werd, maar K-pop heeft ook een duistere geheim: Veel K-pop bedrijven (producenten) spelen erg met het leven van K-pop artiesten. Sommige K-pop artiesten hebben zelfs zelfmoord gepleegd omdat ze dit leven hard vinden! Je moet er heel erg hard voor werken als je een K-pop artiest wil worden! De veelal jonge artiesten moeten dagenlang oefenen op een soort van K-pop school en daar behalve dansen en zingen ook vreemde talen leren. Ik geef een tip: Kies de bedrijf die goed voor je zorgt en nog een dingetje, sommige K-pop artiesten hebben al veel jaren moeten trainen voor hun debuut!

Hoe het begon

De moderne K-pop "idool" -cultuur begon met de jongensband HOT in 1996, toen K-pop uitgroeide tot een subcultuur die enorme fanclubs van tieners en jonge volwassenen bijeen brachten. Na een terugval in de vroege K-pop, startten TVXQ en BoA vanaf 2003 een nieuwe generatie K-popidolen die de muziekstijl doorbraken in de naburige Japanse markt en K-pop vandaag internationaal populair blijven maken. Met de komst van online sociale netwerkdiensten en Koreaanse tv-shows, is de huidige verspreiding van K-pop en Koreaans entertainment, bekend als de Korean Wave, niet alleen zichtbaar in Oost-Azië en Zuidoost-Azië, maar ook in Pakistan, Bangladesh, India, Latijns-Amerika, Noord-Afrika, Zuid-Afrika, het Midden-Oosten en de rest van de westerse wereld, waardoor ze een wijdverspreid wereldwijd publiek kregen. Vaak is er sprake van boys & girlsgroepen. De bewegingen die tijdens de dans worden gemaakt zijn vaak eenvoudig zodat de fans ze makkelijk kunnen nadoen.

De term "K-pop" werd populair sinds de jaren 2000. Eerder heette Zuid-Koreaanse popmuziek Gayo (가요). Hoewel "K-pop" een algemene term is voor populaire muziek in Zuid-Korea, wordt het vaak in preciezere zin gebruikt voor de hier beschreven stijl. In 2018 kende K-pop een aanzienlijke groei en werd het een 'power player' (tophit), met een omzetgroei van 17,9%. Hiermee wordt duidelijk dat er enorm aan wordt verdient. Vanaf 2019 staat K-pop op de zesde plaats van de top tien van muziekmarkten wereldwijd volgens het "Global Music Report 2019" van de International Federation of the Phonographic Industry, waarbij BTS en Blackpink worden genoemd als artiesten die de marktgroei leiden.

De term K-pop wordt voor het eerst in een tijdschrift gebruikt door Cho Hyun-jin. De K-pop is te herkennen aan de 'gelikte' dansjes, muziek gemaakt met synthesizers, kleurrijke kleding van de artiesten. Omdat het Engels vaak in de muziekwereld wordt gebruikt, richten de K-pop artiesten zich ook op het Engels. Onder andere met hun artiestennamen. Ook zijn er westerse componisten die de K-popartiesten helpen, zoals will.i.am en Sean Garrett. Buitenlandse muzikanten, waaronder rappers als Akon, Kanye West, Ludacris en Snoop Dogg, hebben ook op K-popsongs gespeeld.

Psy is een van de K-pop artiesten die vaak genoemd wordt vanwege het internationaal op de kaart zetten van deze stijl. Hij had in 2012 met het nummer "Gangnam Style" een grote hit. In 2017 werd de boyband BTS wereldwijd populair.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=K-pop&oldid=660815"